In deze aflevering interviewen we Hans Brouwer, CEO van MassiveMusic en één van de founders van de A’DAM Toren. Een gesprek over veranderingen in het muzieklandschap, de globaliteit en lokaliteit van muziek, trends op het gebied van sound en de muziekidentiteit van merken. Goed, muziek dus. In het leven van Hans is het dan ook nooit stil.

Ook te beluisteren via Spotify of iTunes!

NIEUWS (03:19)

‘Nep’ nieuws strikes again! Dit keer een PR-stunt die bij journalisten in het verkeerde keelgat schoot.

Link naar artikel

Een strategisch slimme zet in de zakenwereld: Het Japanse financial data & business intelligence services conglomeraat, Uzabase, koopt business news website, Quartz.

Link naar artikel 

IGTV: Zijn tijd vooruit of maar van korte duur?

Link naar artikel

Nog een ander nieuwtje. Bij Wayne Parker Kent zijn we op namelijk op zoek naar nieuw talent! Bekijk de vacatures.  

INTERVIEW (20:15)

Een aantal quotes:

“Muziek moet je raken. Dat geldt voor merken, maar ook voor je eigen playlistje en dat is een ontzettend krachtig medium – wat zijn kracht absoluut niet zal verliezen.”

“Een merk heeft corporate identity, een huisstijl. Daar wordt ongelooflijk veel over nagedacht, in geïnvesteerd en steeds bijgehouden. Waar vaak niet over na wordt gedacht is de muzikale identiteit. Iets wat voor een globaal merk wel ontzettend nuttig is, omdat het medialandschap zo versnipperd is geworden. Daarnaast is het heel waardevol. Ten opzichte van alle andere onderdelen van de huisstijl is dit geen dure investering, maar wel met een heel groot bereik. Steeds meer merken komen er achter dat er een goede ROI te behalen valt op een muzikale identiteit.”

“Hoe klinkt je merk? Muziek is subjectief. Iedereen heeft een mening en een eigen muziekaccount of zelfs soms nog een platenkast met een eigen muziekcollectie. Het is dus de kunst, onze kunst, om de subjectiviteit eruit te halen en een merk te vertalen naar muziek in de brede zin, maar ook weer niet té breed. In brede zin, maar niet middle of the road.”

“Trends in commercials lopen grotendeels gelijk aan trends in de muziek. De reclame pikt altijd heel snel de trends op. Creatieven in de marketing zijn altijd goed op te hoogte. Dus vaak componeren we muziek die modern en op dat moment populair is.”

“Momenteel wordt er nog weinig getest op het gebied van muziek in commercials. Ergens is dat voor ons gelukkig, ergens ook weer niet. Het komt wel steeds meer. In muziek zit altijd emotie, een onderbuikgevoel. Het gaat al zoveel over cijfers, met meer testen zou dat alleen maar erger worden. Iets wat de muziek niet per se ten goede kan komen.”

“De muziek die gecomponeerd wordt voor een commercial heeft als voornaamste doel de boodschap on the spot versterken.”

“Muziek voor brands en campagnes beoordeel je niet op je eigen smaak van muziek. Je kijkt naar de brief, de gedachte erachter en op basis daarvan beoordeel je of het werkt. Het is een specialisme om meteen te merken of het geluid onder een video klopt of niet.”

“Muziek voor brands en campagnes beoordeel je niet op je eigen smaak van muziek. Je kijkt naar de brief, de gedachte erachter en op basis daarvan beoordeel je of het werkt. Het is een specialisme om meteen te merken of het geluid onder een video klopt of niet.”

Meer weten? Beluister de podcast. 

EXTRA

Matthijs tipt de podcast Covert.
Geheime militaire missies. Wordt ontzettend tof beschreven. Audioboek. Mooie verhalen.
Presentator heeft mega stem. De echte militairen aan het woord. Audioboom.

Hans tipt: This is America – Childish Gambino
Componist die ook voor MM werkt. Nieuwe alleen soundtrack maar hele concept. Spectaculair met huidige tijdgeest. Mindblowing. Tijdje terug dat ik zo iets spectaculairs heb gezien.

Hans tipt 2: Ruben Engel
Een aanstormend talent in de hiphop en elektronische muziek. In de woorden van Hans ‘de nieuwe Martin Garrix’. Je vindt hem op Snapchat via Rubengel en Instagram op ruben.engel. De muziek van Ruben is hier te vinden op Spotify.

Nieuwsgierig geworden naar de hele aflevering? Beluister hier de podcast