In deze aflevering ontvangen we reclamegrootheid en rebel in hart en nieren Marcel van Wing. Marcel leerden we kennen als medeoprichter van reclamebureau Alfred. Het bureau voor de happy many. In 2018 verkocht hij Alfred om met pensioen te gaan, totdat zijn aandacht getrokken werd door een groot maatschappelijk issue. Het was het begin van het palmolievrije margarinemerk The Flower Farm. 

Van Becel en Blue Band naar The Flower Farm 

Marcel begon zijn carrière in de reclamewereld van de jaren ’80. Hij werd verliefd op de schoonheid, de creativiteit en alle markante persoonlijkheden die hij ontmoette. Toen hij jaren later merkte dat de Nederlandse bureauwereld de liefde voor reclame begon te verliezen, besloot hij een eigen bureau te beginnen. Dat bureau, Alfred, werd toonaangevend in de jaren die volgden. 

 Na jaren reclame te hebben gemaakt voor merken als Becel en Blue Band, kwam Marcel erachter dat ons palmoliegebruik een fikse negatieve impact heeft op de planeet. De helft van de producten in de supermarkt, bestaat voor een deel uit palmolie. Bij margarine is dat zelfs 50%. Om aan die grote vraag naar palmolie te voldoen, worden er gigantische hoeveelheid regenwoud gekapt. Vooral in Marcel’s geliefde Indonesië. Als we zo doorgaan is er over minder dan 100 jaar geen regenwoud meer. Marcel vertelt hoe hij erachter kwam dat dit zo’n groot probleem is en waarom hij besloot om daar iets aan te doen.  

Lang leve het regenwoud 

Marcel ging samenwerken met een producent om een margarine te ontwikkelen met sheaboter als alternatief voor palmolie. Geïnspireerd door zijn reclameverleden en geholpen door zijn netwerk bouwde hij het palmolievrije margarinemerk The Flower Farm daaromheen. 

Het merk is een positief protest. Het strijdt niet tegen ontbossing maar voor het regenwoud. Maar zelfs met een positieve insteek zijn er obstakels. Hoe blijft Marcel positief in een strijd die oneindig lijkt? En waarom is -ondanks de positieve boodschap- het hebben van een vijand toch belangrijk? 

Mobiliseren van de massa 

The Flower Farm is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een grote speler in de margarine categorie. Het merk ligt bij alle supermarkten, is te zien geweest op tv met een grote campagne en heeft een flink marktaandeel veroverd. De volgende grote uitdaging zit ‘m in het verder mobiliseren van de massa. Nieuwe palmolievrije producten ontwikkelen, uitbreiden naar het buitenland. Marcel vertelt uitgebreid over de keuzes die hij maakt en deelt vele waardevolle lessen voor iedereen die van plan is met een duurzaam (of niet-duurzaam) merk de massa te veroveren. 

Smeer een dikke laag kennis op je marketingbroodje en luister naar The Brief met Marcel van Wing. 

🎧 Shownotes 🎧 

Marcel’s beste content ‘America’s Got Talent’:
https://www.youtube.com/watch?v=NYBFnmg6NBQ&ab_channel=America%27sGotTalent  

Marcel’s beste content ‘Dove’s Self esteem project’:
https://www.youtube.com/watch?v=L3qc6QjfJyc  

Reclamebureau Alfred:
https://alfred.nl/  

De TV-commercial van The Flower Farm:
https://www.youtube.com/watch?v=AS4rL9OEve8  

Podcast Jonge Jaren met Sef:
https://share.podimo.com/s/9IBn9dkK  

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier: 
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/