Elke twee weken schrijft een team member van Wayne Parker Kent over een opmerkelijke campagne of een trend in zijn/haar veld. Deze week komt de blog van Floor, onze Content Manager & Copywriter.

Hollywood kleurt roze door de aankomende release van de live-action film ‘Barbie’. En wie de trends een beetje volgt, kan ook niet meer om ‘Barbiecore’ heen: een populair modestatement onder Gen Z en Millennials met gedurfde, felroze outfits, korte rokjes, hoge hakken en lange nagels in de hoofdrol. Yep, volledig geïnspireerd op de iconische Barbiepop. Leuk al die aandacht voor roze, maar hoog tijd om dit momentum te benutten om nog een ‘pink’ issue aan de kaak te stellen. Barbie, lees je mee? 

De nog te verschijnen Amerikaanse fantasy-komedie, geregisseerd door de feministische regisseur Greta Gerwig, brengt een hoop nostalgie met zich mee. Zeker als we de trailer mogen geloven. Nostalgie gecombineerd met humor (Barbie loopt altijd op haar voorvoeten) én een duidelijke boodschap: oude stereotypen en tradities moeten verbroken worden en dan het liefst met roze, roze en roze. 

Dit sluit naadloos aan op de modetrend Barbiecore: een fashionstatement over diversiteit, feminisme en emancipatie. In een wereld waar roze nog steeds wordt geassocieerd met oppervlakkigheid, bewijst Barbiecore dat roze ook kracht, zelfexpressie en empowerment kan symboliseren. Zo verwerpt de modetrend oude schoonheidsidealen en moedigt mensen aan hun eigen definitie van vrouwelijkheid te omarmen, los van traditionele stereotypen. Met de diverse cast in de nieuwste film Barbie, is de verwachting dat deze trend steeds populairder gaat worden.  

Floor Jansen over Pink tax

Pink tax

Mooi dat roze nu populair is, maar niet alles in rozengeur en maneschijn in de wereld van pink. Weleens gehoord van de pink tax?. Een fenomeen waarbij producten en diensten die specifiek worden vermarkt aan vrouwen, duurder zijn dan vergelijkbare producten die aan mannen worden verkocht. En dat kan flink oplopen. Alleen maar vanwege een glittertje, een roze kleur of ‘tegen menstruatie’ op de verpakking. De laatste tijd wordt dit monster steeds vaker aan het licht gebracht. En terecht, want dit kan écht niet meer.

Genderdiscriminatie

De pink tax is gewoon een vorm van genderdiscriminatie. Niks meer, niks minder. Een onderbouwde verklaring voor de hogere prijzen van een product? Die is er niet. Nul. Het prijsonderscheid tussen een scheermes voor een man en een vrouw? Pure marketing.  

En diezelfde marketing heeft eerst jarenlang vrouwen aangezet om te voldoen aan een perfect plaatje. Met het idee dat ze moeten investeren in hun uiterlijk, is het geen verrassing dat ze gevoelig zijn voor marketingtrucjes waardoor ze een ‘vrouwelijk’ product kopen van een paar euro meer, waar bedrijven vervolgens keihard geld aan verdienen. 

Marketingtrucjes

Het lijkt misschien onschuldig, die paar euro’s meer, maar het is het topje van een grotere, lelijke ijsberg. Bedrijven met producten waar de pink tax op zit, maken winst met het in stand houden van genderongelijkheid. Dat is niet oké. Zo is anticonceptie geschrapt uit het basispakket, betalen vrouwen zich scheel aan tampons en maandverband en wordt er een slaatje geslagen uit het leed dat menstruatiepijn heet. Aleve Feminax, speciaal tegen menstruatiepijn, met als werkende stof naproxen, kost twee keer zoveel als een doosje huismerk naproxen van een willekeurige drogist. Last time I checked maakt een medicijn geen onderscheid tussen geslachten. Aleve past hier een ordinaire marketingtruc toe en laat vrouwen meer betalen voor dezelfde stof. Belachelijk. En stom.

Floor Jansen over Pink tax

Barbie als ambassadeur

Barbie en Barbiecore bewijzen female empowerment een goede dienst, maar hoe mooi zou het zijn als ze hetzelfde kunnen doen voor de strijd tegen de pink tax? Barbie zou een uitstekende ambassadeur zijn voor gelijke prijzen. Super goed natuurlijk, een diverse cast met Barbies in alle kleuren en maten en de ‘verrozing’ van Gen Z en Millennials, maar laten we al die aandacht gebruiken om ons uit te spreken tegen genderongelijkheid als verdienmodel.  

Prijsdiscriminatie is verboden. Laten we de pink tax de wereld uit helpen en bedrijven oproepen tot gelijkwaardige prijzen voor gelijkwaardige producten, ongeacht geslacht. Ik kan me geen beter moment bedenken om deze revolutie aan te wakkeren, dan met de komst van Barbie op het witte doek. Dus teken die petitie, protesteer op je voorvoeten, steun manifesten, begeef je wat vaker op de mannenafdeling en be like Barbie. 

Meer lezen?

Volg meer trends over content marketing en creatie via onze website en nieuwsbrief. Lees meer van onze team members in Trends & Thoughts of meld je aan voor de twee-wekelijkse nieuwsbrief hieronder.