EPISODE 003 – 0:51:02

BRECHTJE DE LEIJ – 22 DECEMBER 2016

In deze aflevering van The Brief spreken wij Brechtje de Leij. Brechtje is een zelfbenoemde lady geek die voorheen werkte voor NU.nl en nu Senior Product Manager is bij Marktplaats. Sinds deze week is zij ook gepubliceerd auteur van het boek ‘Mobiele Eenheid: van disruptie tot digitale strategie.’ Brechtje is te volgen op Twitter via @Brechtjedeleij.

NIEUWS

Starbucks komt met animaties op site door makers Simpsons (2:18)

De makers van animatieserie The Simpsons hebben drie jaar aan een film gewerkt en startte hun werkdag elke dag in een Starbucks in L.A. Wanneer zij probeerden in te loggen op het WiFi-netwerk kwamen zij op een ongeïnspireerde landingspagina en dat bracht hen op ideeën. Het antwoord? Een geanimeerde serie over stereotypische Starbucks-mensen ter entertainment, welke vanaf volgende week op de website van Starbucks en vanaf begin januari op de WiFi-landingspagina’s te zien is

Link naar artikel

Mediabedrijven niet blij met PR-bureaus (5:52)

De meerderheid van de PR-professionals vindt dat je de media om de tuin mag leiden bij een stunt. Paul Jansen, hoofdredacteur van De Telegraaf, was het daar niet mee eens. Maar wat vindt de communicatiebranche hier eigenlijk van?

Link naar artikel

IKEA hernoemt producten (11:30)

IKEA kwam met een website genaamd “IKEA Retail Therapy.” Zij hebben gekeken naar de meest gezochte vragen rondom familieproblemen in Google search en dat gerelateerd aan IKEA producten. Zo leidt bijvoorbeeld de zoekopdracht “My friend only talks about himself” naar een pagina van een klassiek dressoir met grote spiegel. Is dit goed gebruik van SEO data? Zal de Google Index hier goed mee omgaan? 

Link naar artikel

INTERVIEW (13:57)

Deze aflevering is Brechtje de Leij te gast. In het interview spreken we haar over haar boek en de toekomst van mobile marketing.

SLOW WIN/QUICK LOSS (45:45)

Slow Win

Mark geeft de Slow Win aan Buzzfeed. Buzzfeed maakt gebruik van een Facebook Live Video waar men live kon stemmen door middel van de verschillende ‘Vind ik leuk’-knoppen. Deze slimme toepassing van functionaliteiten zorgde voor een grote boost in organisch bereik.

Quick Loss

PostNL stuurde Frank een DM in de vorm van een kerstkaart met de boodschap “Stuur deze door naar de ouderenbond. Zij zorgen ervoor dat jouw kaart bij eenzame ouderen aankomt, want iedereen verdient een kerstkaart met kerst.” Frank was zeer geroerd, tot hij erachter kwam dat dit alles een actie bleek om simpelweg meer postzegels te verkopen in plaats van een oprechte actie voor ouderen.

Extra informatie:

Het boek ‘Mobiele Eenheid: Van disruptie naar digitale strategie’ geschreven door onze gast Brechtje de Leij is te bestellen op Managementboek.nl

Sanoma’s website genaamd WTF: http://www.wtf.nl/

Frank heeft het over het gelijk van Ray Kurzweil, over de technologische singulariteit: Meer hierover is te vinden in Ray Kurzweils boek genaamd ‘The Singularity is near

Filmpje door Frans Bromet uit 1999 over mobiel bellen. 

WeChat is de grootste stand-alone app met meer dan 700 miljoen actieve gebruikers per maand. Het is een instant message app, met mogelijkheid tot hold-to-talk, foto’s en video’s delen en in-app games. Het wordt in China vooral gebruikt als social media app.

Brechtje heeft het ook over instant apps en progressive web apps: Instant Apps zijn volledige apps voor je telefoon, zonder dat je ze hoeft te downloaden. The Verge heeft een goede uitleg op YouTubestaan. Een Progressive Web App is een functie in een mobiele website om, als je vaker naar die site gaat, een web app te openen dat alle functionaliteit van een Native App heeft zonder te hoeven downloaden. Emerce heeft daar een goede uitleg over. 

Ook introduceert Brechtje het concept van ‘Cost per Smile’, een nieuwe metric om campagne succes te meten op basis van emotie dat afgelezen wordt door technologie.