EPISODE 002 – 56:14

MAIKO VALENTIJN – 9 DECEMBER 2016

In deze aflevering spreken we met Maiko Valentijn, CEO van een van Nederlands grootste mediabureaus:  MediaCom. We spreken hem over de veranderingen in de mediawereld, de rol van adblockers en de komst van creatieve hubs binnen mediabureaus.

NIEUWS (1:37)

Casey Neistat uitgekocht door CNN (1:42)

Casey Neistat, een erg populaire vlogger met bijna 6 miljoen subscribers, is gestopt met zijn vlog. Na veel gebroken harten en teleurgestelde fans, bleek het dat Casey Neistat zijn app Beme is verkocht aan CNN voor 25 miljoen dollar. Hij gaat nu exclusief content maken voor CNN en hij neemt zijn following mee. Niet al zijn volgers zijn er blij mee. De doelgroep van Casey lijkt niet compatible met het merk CNN.

Link naar artikel

Black Mirror ad breekt door adblockers  (6:17)

Mark kwam een banner ad tegen waar hij geen oprispingen van kreeg. Een banner voor de serie Black Mirror, een serie over de negatieve effecten van nieuwe technologie, die specifiek gericht was op mensen die een adblocker hebben. Ook betekent dit dat adblockers minder effectief worden, omdat de grotere bedrijven adblockers betalen om hun advertenties toch door te laten.

Note van de editor:

Netflix heeft een sterke historie van contentmarketing. Met branded content voor de serie Orange is the New Black gemaakt door The New York Times (link), een in depth sponsored article voor House of Cards op The Atlantic (link) en het Narcos-verhaal over cocaïnehandel op The Wall Street Journal (link).

Link naar artikel

Sluikreclames verboden onder 12 jaar  (12:05)

De Commissariaat van de Media wil een verbod op sluikreclame gericht op kinderen onder 12 jaar. Dit willen zij verbieden bij traditionele media, maar ook in videos op YouTube zoals de videos van vlogger Laura Ponticorvo. Hoe is dit tegen te houden? En wat is het effect als dat wordt doorgevoerd?

Link naar artikel

INTERVIEW (17:22)

Wij hebben het deze aflevering gehad over de veranderingen van  het medialandschap. Maiko heeft met zijn jarenlange ervaring een unieke kijk hierop.

Daarna hebben we het ook over leadership en recruitment. Waar zoekt Maiko naar wanneer hij mensen aanneemt?

Aanrader van Maiko Valentijn; Westworld, een sciencefiction serie over een amusementpark met een western thema, waar mensen naartoe kunnen om hun wilde westen fantasieën bot te vieren op animatronische figuren. Totdat het blijkt dat er meer gaande is dan dat. 

IAMSacha (link) is een campagne die Beyond Advertising namens Mediacom ontwikkelde voor Nikon. De campagne won een Esprix Award.

SLOW WIN/QUICK LOSS (49:58)

Slow Win 

Adidas heeft een digitaal magazine genaamd GameplanA, gefocust op een work-life balance. Zij helpen je de discipline van een atleet toe te passen op je alledaagse leven. Niet alleen is het een site voor werknemers van Adidas, maar ook voor potentiële werknemers. Het is niet alleen goede content, maar ook een fantastische recruitment tool voor Adidas.

Link naar GamePlanA

Quick Loss

De Quick Loss van Mark is tweevoudig. Als eerste Ziggo, die een foto van een toeschouwer van een voetbalwedstrijd op twitter zetten en haar uitlachte. Als tweede OHRA, die een sexistische spotje publiceerde.

Het jagen naar likes, shares en views tenkoste van je eigen publiek en doelgroep is een erg snelle Quick Loss.

Link naar Ziggo Sports

Link naar OHRA

Factchecker van de editor

Mark insinueert dat Brand New Telly en MediaCom partners zijn, maar ze zitten alleen in hetzelfde gebouw en beiden onderdeel van GroupM. De contentmarketing tak van Mediacom heet MediaCom Beyond Advertisment. (link)

Het is op YouTube onmogelijk om specifiek te richten op een publiek dat jonger is dan 18, wat deze wet nog moeilijker maakt om te controleren.

De hoogte van de hypothetische boetes in deze podcast is 50.000 euro, maar in de traditionele media is deze boete 225.000 euro.