Afgelopen november stonden wij in de studio voor het maken van de eerste ALDI paasvideo’s. Daarna zijn er nog vele paasrecepten en inspiratieartikelen bij gekomen die we samen met onze receptschrijvers en redacteuren ontwikkelden. Dat doen we niet zomaar. Elk jaar brengt de uitvinder van de discount een nieuwe paasspecial uit. Ook deze keer mocht Wayne Parker Kent de folder weer van een mooie inspiratie-laag voorzien. Een mooi resultaat van een nog mooiere folder! In dit artikel geven we je een kleine inkijk in hoe we deze folder hebben voorbereid.

Pasen bij Altijd ALDI

Een jaar geleden zijn we begonnen met het bouwen van Altijd ALDI, het content- en inspiratieplatform van ALDI. Daarbij kijken we hoe we op organische manieren bestaande en nieuwe klanten naar het platform kunnen trekken. SEO is daar een belangrijke troef in, naast de nieuwsbrief, socials en de folder.

Op basis van de zoekvraag van klanten creëren we op wekelijkse basis content over de vragen die spelen bij klanten van ALDI. Dit is met Pasen niet anders, met miljoenen hits in een korte periode. En dan hebben we het nog niet eens over specifieke gerechten waarop gezocht wordt.

1. Het grote paas-keywordonderzoek

De voorbereidingen beginnen bij ons met een keywoordonderzoek om te kijken waar de grootste vraag ligt. Wat zijn populaire thema’s tijdens Pasen en wat doen mensen tijdens een lang weekend vrij? Daarbij kijken we naar de zoekintentie van de klant.

Bij product-gedreven keywords als ‘paasstol’ (720 zoekopdrachten p.m.) willen klanten vooral producten wil vergelijken, zijn ze bij keywords als ‘paasbrunch’ (14,800) hoofdzakelijk op zoek naar recepten en kunnen keywords als ‘paashangers knutselen’ (110) zorgen voor inspiratie. Dit laatste keyword is daarbij ook uitermate geschikt voor langere artikelen of video’s.

2. Size does matter

En ik zie je denken: “dat zoekvolume bij ‘paashangers knutselen’ is toch veel lager dan bij ‘paasbrunch'”? Dat klopt! We kijken bij het maken van inspiratiecontent voornamelijk naar long-tail keywords. Hoe langer en specifieker het keyword, hoe beter.

Meer gerichte content in een specifieke niche geeft immers een betere kans van ranken voor de content die we maken. Er is minder concurrentie én we kunnen klanten bedienen die een heel specifiek naar iets op zoek zijn (dit in tegenstelling tot een zeer algemeen keyword als ‘paasbrunch’). Tot slot zorgt de optelsom van niche keywords juist weer voor een goed dekkend volume, waarbij we kunnen concurreren met de andere bloggers en supermarkten.

3. Productie recepten, video’s en artikelen

De uitslag van het keywordonderzoek zorgt voor de opbouw van de contentkalender. Welke artikelen en video’s gaan we maken rondom de gekozen keywords? Waar ligt de grootste zoekvraag en inspiratie voor recepten?

Het content team brieft hierbij de redacteuren, receptschrijvers en brengt de input voor het videoteam. Wanneer de video scriptschrijvers aan de slag gaan, duurt het niet lang voordat we de studio induiken voor de videoproductie. Na de shoot, gaat het nog even naar de eindredactie en nabewerking en voilá, alles klaar om live te zetten!

4. Het resultaat

Het resultaat? Behalve een prachtige product- en aanbiedingenfolder, aangevuld met recepten, inspiratie én video’s, wordt de content gepubliceerd op een Altijd ALDI inspiratiepagina, die de onderlaag en bewijsvoering vormt voor de product campagne-uitingen van ALDI.

Het mooiste resultaat van allemaal, is dat we met deze organische strategie duurzame (evergreen) content hebben gemaakt. Deze paascontent kan elk jaar opnieuw ingezet worden en blijft door de jaren heen relevant. Daarbij zijn na plaatsing de eerste recepten en artikelen al goed gerankt in Google en komen ook de YouTube video’s steeds hoger in de ranking naar boven.

Interesse?

Heb je zelf vragen over hoe je een duurzame content strategie kan neerzetten? Laat het ons weten! We kijken graag mee naar de mogelijkheden.

> Meer over Altijd ALDI (Case) 

> Meer over Wayne Parker Kent