Deze week gaan we in gesprek met één van de interessantste supermarkten van dit moment. ALDI’s Director Customer Dialogue Wouter Houtman legt ons de formule van ALDI nog eens haarfijn uit. Die leek twee jaar geleden bij iedereen ietwat weggezakt. Een omnichannel ommezwaai was de oplossing. Maar waar begin je dan? En hoe verander je de vooroordelen die mensen hebben over een discounter? 

Energie van een startup 

Als Wouter zijn verhaal zonder context zou vertellen, zou je denken dat je naar het merkverhaal van een startup luisterde. Het merk ALDI moest bijna weer helemaal opnieuw worden opgebouwd. En dat terwijl de discounter al 500 winkels in Nederland heeft. ALDI besloot de winkels in een nieuw jasje te steken en lanceerde haar eerste themacampagne, terwijl ook de contentstrategie steeds belangrijker werd. Die nieuwe strategie had twee doelen: de vooroordelen wegwerken én de prijs-kwaliteitsverhouding van ALDI benadrukken. En dit is niet onopgemerkt gebleven: ALDI zit meer top-of-mind, heeft meer terugkomende klanten en het marktaandeel is in de lift. 

Altijd ALDI 

Het content– en inspiratieplatform Altijd ALDI helpt hier ook aan mee. Een platform dat mensen helpt met de beste tips op het gebied van huis & tuin, eten & drinken en gezin. Want met zoveel push-kanalen was het ook tijd voor een pull-strategie. Vanuit dit platform kan ALDI ook steeds meer data-driven werken. Wat razend interessant is. In de toekomst kan het zelfs zo zijn dat iedereen een gepersonaliseerde website gaat zien, met informatie en producten die specifiek op jou zijn afgestemd. Disclaimer, wij bouwden Altijd ALDI vanaf de grond op en kunnen hier dus goed over meepraten. Meer over lezen? Bekijk de blog op onze website. 

Wouter laat ALDI tot grote hoogtes stijgen

Ondanks dat Wouter eigenlijk piloot wilde worden is hij heel blij met zijn carrière. Hij heeft ervaring opgedaan bij verschillende agencies, een community platform voor Zilveren Kruis bedacht en is daarna de wereld van strategie ingedoken. En nu, nog altijd gefascineerd door vliegtuigen, zit hij achter de stuurknuppel van een nieuwe community en data-driven strategie voor ALDI. Benieuwd naar het verhaal van een supermarkt die zichzelf opnieuw op de kaart heeft gezet? 

Luister aflevering 107 voor het interessante verhaal van ALDI. Een groot merk waarvan het daadwerkelijke merk nog ontbrak.  

 🎧 Shownotes 🎧 

Altijd ALDI
https://www.aldi.nl/altijd.html

Beste content van Wouter: Netflixserie ‘Pepsi, Where’s My Jet?’ Over de strijd tussen Pepsi en Coca-Cola en de kracht van een goed merk:
https://www.netflix.com/nl-en/title/81446626 

Zilveren Kruis platform Samen:
https://samen.zilverenkruis.nl 

De kerstcommercial van ALDI met knipoog naar Albert Heijn:
https://www.youtube.com/watch?v=hhHmHis7HrE 

De kerstcommercial van Albert Heijn:
https://www.youtube.com/watch?v=MJDCsS1lNCE 

Valentijnsvideo Altijd ALDI | Zo maak je een hartjes ei voor het valentijnsontbijt:
https://www.youtube.com/watch?v=mgMoUjwKnBE

TikTok video Cornetto | ALDI:
https://www.tiktok.com/@aldi.nederland/video/7128037485971639557

De campagnes van ALDI:
https://www.aldi.nl/altijd/campagnes.html 

Beluister meer van The Brief 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier:
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/

Beluister de vorige aflevering:
https://open.spotify.com/episode/4z9kexmUa6g9ftHfMbGPbN?si=YimjMVzSQDue8f8rV4Gj-Q