Karlijn Marchildon over PR van VanMoof

Er zijn maar weinig mensen die zich thuis voelen bij de Verenigde Naties èn bij een reclamebureau. Onze gast Karlijn Marchildon is er zo één. Althans was. Inmiddels is ze al 5,5 jaar hoofd PR en communicatie bij VanMoof. De hippe fietsenfabrikant die synoniem geworden is voor ‘mooi ontworpen e-bikes’. Het merk kende hoge pieken en explodeerde de afgelopen jaren. Maar die explosie zorgde ook voor diepe dalen. Hoog tijd dus om met Karlijn in gesprek te gaan.

De glazen boltrofee 

Rond 2017, toen Karlijn bij VanMoof begon, verkocht het bedrijf vooral gewone stadsfietsen en had het net haar eerste e-bike op de markt gebracht. Het was een tijd dat het woord e-bike synoniem stond voor ‘bejaarden’ en ‘Veluwe’. Maar niet als het aan broeders/oprichters Taco en Ties Carlier lag. Zij zagen een veelbelovende toekomst. Of zoals Taco het achteraf zei: “Dit is de enige trend die begon bij de oudjes en oversloeg naar de jonge mensen”. Hoe heeft VanMoof het voor elkaar gefietst om een compleet nieuwe categorie te claimen? Was het bouwen van het product of het merk het uitgangspunt? En hoe ver zijn ze eigenlijk met hun motto ‘getting the next billion on bikes’? Karlijn vertelt in de podcast alles over de exponentiële groei en de hectische jaren bij VanMoof. 

Groeipijn bij VanMoof

Deze boost in verkoopcijfers klinkt heel positief, maar zorgt ook voor groeipijn bij VanMoof. Niet alleen de wachttijd voor productie loopt op, ook de customer service ervaart achterstallig onderhoud. Hoe graag je ook een robuuste stadsfiets wilt bouwen, hij gaat weleens kapot… Het resultaat: veel kritiek. Gelukkig weet Karlijn haar hoofd boven water te houden. Ze vertelt waar de voorraadproblemen vandaan komen en hoe het kan dat de customer service vastloopt. Een eerlijk, kwetsbaar verhaal. Ook deelt ze hoe belangrijk het is om als bedrijf door te blijven bewegen. “Als je ergens stopt, dan stagneer je”. Iedereen ervaart namelijk kritiek, maar hoe ga jij er als merk mee om? Luister naar de evolutie, en leer van VanMoof in aflevering 096 van The Brief. 

 

🎧 Shownotes 🎧

Beste content Karlijn: Nike x Jacquemus:
https://news.nike.com/news/nike-jacquemus-partnership  

#deleven campagne voor Anderzorg:
https://www.adformatie.nl/influencer-marketing/deleven-moet-anderzorg-neerzetten-als-de-verzekeraar-voor-j 

Vanmoof V:
https://www.vanmoof.com/nl-NL/vanmoof-v

FD artikel VanMoof zoekt nieuwe Manager:
https://fd.nl/bedrijfsleven/1436306/groeipijn-dwingt-oprichters-vanmoof-dagelijkse-leiding-uit-handen-te-geven 

‘HARD TIMES FOR SUPER THIEVES’ stopmotion reclame:
https://www.youtube.com/watch?v=vOdy8pu15a0 

 

Beluister meer van The Brief

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier:
https://www.wayneparkerkent.com/nl/category/podcast/

Beluister de vorige aflevering:

095 – Ralph Rijks (Zalando) over positioneren en positieve impact realiseren