Hoe Ralph Rijks als CMO van Zalando (en ex-Heineken) marketing in de vingers heeft

Na zijn carrière bij Douwe Egberts en Pepsi bleef Ralph Rijks trouw aan de wereld van dranken. Hij werd Marketing & Brand Manager bij Heineken en dat beviel zo goed dat hij een decennium bleef plakken. Inmiddels is zijn pakketje bomvol marketingkennis bij Zalando aangekomen. Het volgende A-merk op zijn palmares. Maar hoe brengt Ralph zulke grote merken naar een nog hoger level? Wat is zijn geheim? En wat kunnen we leren van een jong, dynamisch merk vol goede intenties zoals Zalando? 

Think green 

Een klein stapje terug. Nadat hij het Heineken flesje groen maakte in Nederland, vertrok hij naar Amerika als Senior Vice President Heineken USA. Wat volgde was een leven als een rock star in NYC. En nog belangrijker, hij wist Heineken USA binnen twaalf maanden uit de rode cijfers te halen. Daar was in Amerika een hele andere aanpak voor nodig dan Nederland. Het merkverhaal aanpassen op een bepaalde markt en toch trouw blijven aan het originele verhaal, hoe doe je dat? 

Move green

Als Global VP Marketing van Zalando moet Ralph niet alleen denken aan het nu, maar ook aan de toekomst. Zo heeft Zalando het nobele doel om de CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Ralph en zijn team werken nauw samen om dit te realiseren. En het is juist deze gouden samenwerking bij Zalando wat het merk zo succesvol maakt. Wat zijn de geheimen van deze samenwerking? En welke values van Zalando kan jij toepassen om jouw merk naar het volgende niveau te tillen? Leer het van Marketing Mogul Ralph in aflevering 095 van The Brief. 

 

🎧 Shownotes 🎧

Beste content Ralph: The Climate Game van Financial Times:
https://ig.ft.com/climate-game/

Ralph maakt Heineken flesje groen:
https://www.ad.nl/economie/na-80-jaar-bruin-wordt-het-heinekenflesje-groen~a556a679/?cb=291ed714c35b262d705bf49479dec62f&auth_rd=1  

Neil Patrick Harris Heineken Light reclame:
https://www.youtube.com/watch?v=nhmniwwC438 

Benicio del Toro “The Look” Heineken reclame:
https://www.youtube.com/watch?v=UnUPv4RXa-Y 

Zalando:
https://www.zalando.nl 

Zalando Berlin Headquarters:
https://corporate.zalando.com/en/newsroom/de/press-material/zalando-se-berlin-headquarters 

De ‘Founding mindset’ van Zalando:
https://jobs.zalando.com/en/our-founding-mindset/?gh_src=22377bdd1us 

Zalando over het verminderen van hun CO2-voetafdruk:
https://corporate.zalando.com/en/our-impact/reducing-our-carbon-footprint 

Behind the scenes