De lastigste vorm van marketing

De dood: veel mensen praten er liever niet over. Krijgen zelfs een licht ongemakkelijk gevoel als het over dit onderwerp gaat. Toch is het de enige zekerheid die je hebt in het leven. Uitvaartorganisatie DELA vindt het haar missie om alles rondom de dood zo prettig mogelijk te maken. Maar valt zo’n lastig onderwerp wel te vermarkten? Marketingmanager Hans Voorn neemt ons mee.

Waarom wachten?

In 2012 lanceerde DELA de eerste ‘Waarom wachten’-campagne. Bij deze campagne vertellen ‘echte’ mensen (dus geen acteurs) mooie dingen tegen geliefden. Dingen die meestal pas op een begrafenis worden gedeeld. Hans vertelt de achterliggende gedachte van deze campagne, en wat het enorme effect was voor de reputatie van DELA. DELA heeft een bijzondere draai kunnen maken van ‘de dood treuren’ naar het ‘het leven vieren’. 

Verder deelt Hans interessante insights uit de uitvaartenbranche. Wanneer gaan mensen bijvoorbeeld over dit onderwerp nadenken? En welke leeftijdsgroep sluit het meest uitvaartverzekeringen af? Hoe maakt deze branche stappen op het gebied van duurzaamheid, en hoe is deze branche omgegaan met de enorme plotselinge impact van de coronacrisis? 

Uitvaartbranche met perspectief

Hans voelt dat DELA het verschil kan maken voor nabestaanden. En mensen door een moeilijke tijd helpen, maakt het werk betekenisvol. Waardoor je leven ook betekenisvol wordt. Hij deelt hoe DELA zich meer richt op daadwerkelijk helpen dan op marketing zelf, en hoe deze begrippen bij DELA in verbinding met elkaar staan.


🎧   Shownotes 🎧 

Beste content Hans:
De Knuffelmakers maken herinneringen tastbaar:
https://knuffelmakers.nl/

Tim Cook, over het leiderschap van Apple na het overlijden van Steve Jobs:
https://www.bol.com/nl/nl/p/tim-cook/9200000108255377/  

Beste content Gerben:
Hoe werkt Brainwashing? The Mind Explained op Netflix onderzoekt thema’s die betrekking hebben op het menselijke brein:
https://www.netflix.com/nl-en/title/81098586

Beste content Matthijs:
De Machine over het verhaal achter de mensen van booking.com:
https://www.bol.com/nl/nl/p/de-machine/9300000051708336/

Het Wensenboekje van DELA:
https://www.dela.nl/wensenboek 

De ‘Waarom wachten’ campagne:
https://www.youtube.com/watch?v=SQZ9vfY9X7k 

Samenwerking met SBS 6 programma ‘Waarom Wachten’:
https://www.adformatie.nl/pr/sbs6-werft-deelnemers-voor-waarom-wachten