Deze editie in The Brief ontvangen we Tim Geenen van Faktor. Faktor is gespecialiseerd in privacy en consent management. Hosts Mark Schoones en Matthijs Tielman spraken met Geenen over de impact van GDPR, de toekomst van online privacy en blockchain technologie.

De Beste Content volgens Matthijs Tielman (01:09)

Console Wars van Blake J. Harris

Nieuws (04:00)

The Correspondent haalt doel van 2,5 miljoen dollar

Michelin Sterren 2019 uitgereikt

De kerstcommercials van 2018:

Interview met Tim Geenen (26:00)

“Ik heb jaren in programmatic advertising gewerkt. Dan stond ik elke keer te vertellen hoe mooi datagedreven adverteren is. En dan ga je zelf online en zie je hoe slecht veel advertenties zijn.”

“Als gebruiker denk je; iedereen weet alles van mij. Maar dat is absoluut niet zo. Er zijn alleen aannames op je online gedrag. Daar wilden we verandering in brengen.”

“Je mag je data zien, aanpassen, verwijderen, meenemen en erover klagen. Geen enkel van die rechten was beschikbaar in het advertentiedomein. Vanuit die optiek zijn we begonnen.”

“Voor 25 mei vond iedereen het een leuk concept. We mochten overal komen. Maar na 25 mei, of eigenlijk op 25 mei, werd de urgentie steeds groter.”

Over consent management en e-commerce partijen
“Als jij je kopende klanten wil laten zien wat je eigenlijk doet, werp je best wel iets op.”

“We gaan naar een permission based society. Iedereen zal z’n eigen versie van het internet hebben. Transparantie en controle worden daar de basisingrediënten van.”

Over blockchain en waarom Faktor geen gebruik meer maakt van die technologie
“We hadden vanaf het begin al twijfel over de haalbaarheid. We wilden wel een coin lanceren waar men dan content mee kon betalen. In gesprekken met uitgevers bleek dit nog geen optie.”

“We kwamen erachter dat blockchain langzaam, duur en slecht gedocumenteerd was. We wisten dat we 100 miljoen datatransacties per dag zouden doen. Met bitcoin kan je 6 transacties per seconde doen. Dat is veel te langzaam.”

“Het grote voordeel van blockchain is het feit dat het gedecentraliseerd is. Als business applicatie heeft dit enorm veel uitdagingen waarvan schaal er slechts één is. (…) Toen zijn we naar een grote cloud aanbieder gestapt. We hebben gezegd dat we een gedecentraliseerd systeem wilden bouwen. Dat vond deze partij interessant en dus hebben ze het gefinanceerd.”

“Het heeft meer tijd nodig. De grootste waarde zit in de automatisering. Smart contracts zijn enorm waardevol. Die kunnen al zoveel verschil kunnen maken.”

“Denk aan accountants en makelaars. Die blijven hun waarde hebben door hun kennis maar de administratieve last kan je verlichten met smart contracts.”

Over de toekomst van Faktor
“We willen een value exchange opbouwen met de gebruiker. Op dit moment ben je als gebruiker het product. Maar ik vind niet dat je voldoende terug krijgt als gebruiker. We doen aannames maar vragen niks. Waarom verifieren we dat niet even? Dan ga je van probabilistische data naar deterministische data. Juist die deterministische data heeft meer waarde voor adverteerders en mediabedrijven.”

Over het belonen van consent met geld
“Dat komt neer om een paar euro per gebruiker per maand. Daar ga je het nog niet voor doen als consument. Het zit meer in de ervaringen. Minder advertenties, snellere ervaringen, premium content, personalisatie. Daar kan je veel varianten op bedenken.”

The Brief is onze tweewekelijkse podcast over content marketing en media. De show wordt gepresenteerd door Mark Schoones en Matthijs Tielman. Productie en redactie door Kevin Eyken en Sietske Walles. Heeft u vragen of opmerkingen over de show? Stel uw vraag dan via [email protected].