Hoe kan je het zwerfafval tegengaan dat ontstaat in de grote steden door de overhoop gehaalde prullenbakken in de zoektocht naar blikjes? Wayne Parker Kent kwam met een interactief idee om zwerfafval tegen te gaan én helpen mensen die het statiegeld goed kunnen gebruiken. 

Amsterdam, 25 juli 2023 – Ondanks het ingevoerde statiegeld belanden veel blikjes alsnog in openbare prullenbakken. In de jacht op dit statiegeld worden die vervolgens omgekeerd met een hoop zwerfafval tot gevolg. Wayne Parker Kent, JCDecaux en Mediahuis ontwikkelden een interactieve DOOH-display, waarmee blikjes en plastic flesjes eenvoudig worden ingezameld en direct terechtkomen bij mensen die het statiegeld goed kunnen gebruiken. 

Stelling van de Dag

Op drukke hotspots in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan de aankomende week interactieve DOOH-displays. De displays nodigen mensen uit om met hun lege blikje te stemmen op de Stelling van de Dag, aangeboden door De Telegraaf. Door een leeg blikje of plastic flesje in het rek te zetten, breng je eenvoudig je stem uit. De displays stimuleren het recyclen van blikjes door het te koppelen aan het gesprek van de dag, met als doel minder statiegelditems in openbare afvalbakken en minder zwerfafval op straat. 

Win-win

De displays zijn ook goed nieuws voor mensen die het statiegeld goed kunnen gebruiken. De fysiek interactieve displays fungeren als speciale verzamelpunten, waardoor mensen nu eenvoudig blikjes kunnen verzamelen, zonder vuilnisbakken open te hoeven trekken. Dat scheelt een hoop zwerfafval en houdt de straten mooi en schoon. 

Met buitenreclame impact hebben op gedrag

Sander Tacx (Managing Director Wayne Parker Kent): “Statiegeld op blikjes is een hartstikke goed idee, alleen hebben mensen altijd even nodig om aan nieuwe regels te wennen. Toen we het probleem van het zwerfafval tegenkwamen, hebben we de koppen bij elkaar gestoken op zoek naar een oplossing. Die vonden we in deze interactieve displays. De uiting maakt het inzamelen van blikjes leuk door dat te koppelen aan het gesprek van de dag. Mensen hebben een extra plek om hun blikje kwijt te kunnen en er hoeven geen prullenbakken meer omgekeerd te worden op zoek naar statiegeld. Win-win voor iedereen.” 

Walter Kraus (commercieel directeur JCDecaux): “Buitenreclame heeft een grote impact op het straatbeeld. Toen wij door Wayne Parker Kent benaderd werden met dit idee, waren we direct enthousiast. We kunnen met deze interactieve displays een bijdrage leveren aan een mooier straatbeeld en bewijzen meteen de impact die buitenreclame kan hebben op het gedrag van mensen.” 

Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

De interactieve displays staan de komende week als test in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. Bij succes wordt de campagne uitgebreid. 

Wayne Parker Kent en JCDecaux lanceren interactieve DOOH-displays voor recycling van statiegeldblikjesWayne Parker Kent en JCDecaux lanceren interactieve DOOH-displays voor recycling van statiegeldblikjes  Wayne Parker Kent en JCDecaux lanceren interactieve DOOH-displays voor recycling van statiegeldblikjes