Te gast deze week in The Brief is Willem Verschuur, General Manager Marketing bij Toyota Nederland. Verschuur werkt al ruim 20 jaar in de automotive industrie. Bekleedde hij functies voor een tal van grote merken en was hij verantwoordelijk voor digital innovation en Channel Management bij Automotive. Een gesprek over content marketing op nationaal en internationaal niveau, de innovaties binnen de automotive en natuurlijk de ontwikkelingsgang van Toyota.

SHOWNOTES

De Articles of Interest serie van de podcast 99% Invisible. Wat de impact is van de kleding die je draagt?
Lees

De speciale uitgave van het blad The Wired, dat 25 jaar bestaat. Iconen van de digitale revolutie vertellen wat zij denken dat er gaat gebeuren de komende 25 jaar.
Lees
NIEUWS (4:50)
KPN gaat gepersonaliseerde reclame voor op tv uit proberen.
Lees

Outdoor advertising op internet na, de snelst groeiende advertentievorm.
Lees

Food for thought: adverteren zonder branding zorgt voor een betere ROI
Lees

QUOTES INTERVIEW (21:49)

Een aantal quotes:
“Het gaat goed met Toyota, We leven in een hele spannende tijd als je kijkt naar wat er binnen automotive gebeurt. Met ons merk gaat het goed, ook in Nederland gaat het goed. We zijn lekker aan het groeien qua volume en brand parameters. We willen uit die spruitjeslucht waar we heel echt om bekend stonden. Denk heel betrouwbaar, maar ook wel heel degelijk. Het is een merk voor mijn vader, niet voor mij, denken de meeste. Dat willen we veranderen.”

“Het merk is internationaal heel groot maar in Nederland valt het tegen. Heel Europa is in beweging om het merk emotioneel te laden, door middel van uitingen en producten. Een model dat die nieuwe stap heel erg belichaamd is de CAR. Welke ruim een jaar geleden op de markt gebracht is. Het is een crossover, wat een heel populair segment is. Hiermee trekken we in één keer een heel ander publiek aan. De jonge leaserijder, de dertiger, die vindt het een coole bak, maar het blijft een Toyota. En, juist dat is ook Toyota. Dus, het is wel mooi om dat te zien gebeuren.”

“Door de trend van online aankopen doen is er veel veranderd in het aankoopproces van een auto. Dit heeft vooral effect gehad op de oriëntatie en purchase-search. Dit vindt tegenwoordig online plaats. Pas in een later stadium van het aankoopproces bezoeken consumenten een dealer. Iedereen maakt online de keuze en gaat dan naar de dealer ter bevestiging. Als het een privé aankoop is, willen mensen nog vaak even rijden, maar zakelijk gebeurt dit ook lang niet altijd meer.”

“Dealers zijn vooral belangrijk in de after sales, het servicedeel. Zeker voor kleine auto’s zijn dealers echt het afleverpunt geworden. Je ziet ook wel dat het aantal dealers in Europa flink is gedaald. Net als met retailers in de winkelstraten. Je moet je afvragen ‘Waar ligt jouw toegevoegde waarde?’ en, als je die niet meer hebt, dan neemt je marktaandeel af.”

“We hebben een strategie: best retailer in town. We willen in iedere plaats waar we zitten, de beste zijn. Wij geloven ook echt wel in de rol van retail, maar die moet wel mee veranderen.We hebben bijvoorbeeld een seven minutes programma, waarin we willen dat onze dealers leads binnen zeven minuten opvolgen. Dat betekent dat als jij morgen een brochure of proefrit aanvraagt op de website, je binnen die tijd teruggebeld wordt. Momenteel staat de gemiddelde tijd op twee minuten en veertig seconden volgens mij. Daarnaast zorgen we dat de persoon die jou belt, jou ook ontvangt als je komt voor een proefrit. De lead komt binnen en wordt automatisch doorgestuurd naar de dealer. Ook wordt de relevante data gelijk meegestuurd, dus de dealer ziet echt wie hij aan de lijn heeft.”

“De match tussen online en offline is fundamenteel. Men doorloopt de journey online, zit nog helemaal in het proces, en dan is het heel sterk als je gelijk wordt gebeld. De potentiële is dan gelijk onder de indruk en sta je als verkoper meteen al 3 – 0 voor.”

“De discipline die de afgelopen jaren het meest veranderd is, is de CRM discipline. Als ik zie wat we daar aan technologie hebben ingericht qua marketing; we doen veel meer één op één communicatie, slimmer gebruik maken van content en er is ook een stukje Artificial Intelligence waar we mee bezig zijn. We denken na over hoe we in de toekomst beter kunnen voorspellen wanneer iemand moet komen voor een onderhoudsbeurt, hoe we kunnen voorspellen of die ook in market zijn voor een nieuwe auto, of een private lease auto. Daar zit veruit de meeste ontwikkeling in. Ook voor onze business. Als we het daarin beter doen dan de rest, dan hebben we echt een grote voorsprong.”

BEST CONTENT VOLGENS WILLEM VERSCHUUR:
Samsungs laatste PR stunt ‘Gratis telefoons voor inwoners stadje Appel’