Susanne van Nierop: “in deze tijd is aandacht een currency”

Deze week te gast is Susanne van Nierop van Adformatie. Het bedrijf waar ze sinds 2004 niet weg te slaan is. In 2014 sloeg ze even een andere weg in en richtte ze publishing bureau Out In The Open op. Maar, vorig jaar keerde ze toch weer terug naar haar oude, vertrouwde plek Adformatie. Deze keer als hoofdredacteur. We spraken haar over hoe het is om vanuit haar positie over de altijd veranderende media en marketing wereld verslag te doen.

De Beste Content volgens Matthijs Tielman (01:09)
Sylvana documentaire – Demon of Diva

Nieuws (04:20)

2019, de reclamewereld Vertrumpt

C&A wijkt af van primaire doelgroep en focust op mannen

Critici zetten vraagtekens bij de Flappdrol-campagne van Ben

Interview gast (21:16)
Wij proberen de marketingcommunicatie professionals beter te maken in hun vak. Dat is waartoe wij op aarde zijn. We richten ons op iedereen die bezig is met merken bouwen en het beïnvloeden van gedrag. Want dat is uiteindelijk wat iedereen, volgens mij, verbindt binnen het vak.

Wij focussen ons meer op de marketeers. Omdat wij altijd al hebben gezien dat daar de budgetten zitten. Dat zijn de mensen die uiteindelijk de regie voeren over heel veel geld dat er in de markt omgaat. En, het zijn degene die voorop lopen en moeten zien waar het naartoe gaat. Zij ontdekken de kansen, zien waar de gaten in de markt liggen.
In deze tijd is aandacht een currency. Uiteindelijk zijn partijen op zoek naar aandacht voor het werk dat ze hebben gemaakt.

Wij willen meer diepgang brengen, we willen het kwaliteitsmerk zijn en meer tijd in onze producties en verhalen stoppen. Dan is het soms wel eens moeilijk als je wordt overspoelt met allemaal nieuwtjes. Want we willen én heel actueel zijn én een echt nieuwsmerk zijn. Maar, we willen ook kwaliteit leveren en spraakmakend zijn. Dat is het moeilijkst.

Het aantal redactionele bijdrage moet natuurlijk groter zijn dan het aantal commerciële bijdrage.
Bedrijven hun branded content zou eigenlijk beter moeten zijn dan wat wij schrijven. Zij hebben alle kennis.
In een van mijn eerste maanden als freelance journalist schreef ik een artikel voor Het Parool over AR en VR. Ik had een paar kenners uit het vak aan de lijn en die zeiden: ‘Nee, dat AR wordt het niet. Mensen gaan dat nooit gebruiken.’ Een maand later kwam Pokémon Go uit. Zo zie je maar dat je er soms volledig naast kan zitten. Ook al praat je met experts, sommige dingen zijn niet te voorspellen.

Ik merk wel dat we nu met verschillende media bezig zijn. We komen uit een schrijvend vak natuurlijk, en we schrijven nog steeds heel veel, toch zijn we veel meer ook met podcasts en video bezig. We zien ook dat we zeker voor de jongere doelgroep andere soorten content moeten brengen.

De media wereld blijft een heel leuk onderwerp om over te schrijven.

Ik weet hoe belangrijk het is om studenten en hogescholen te bereiken. Want dat soort merken vergeet je als student dan ook niet meer. Als jij communicatie studeert en Adformatie besteedt aandacht aan jou, dan blijft dat je ook wel bij en herinner je het als je het later ergens terug ziet.

We hebben nu inderdaad het merk opnieuw neergezet. Dat staat nu behoorlijk goed. Mensen weten dat we er zijn en dat we ergens anders voor staan dan voorheen. Dus dat is wel goed gelukt.

De volgende stap is dat we meer gaan personaliseren. Dat we gaan kijken hoe lezers ons écht lezen en daar dan de content op maat voor maken. Dat is volgens mij de enige manier om voort te bestaan: maken wat mensen willen lezen en hen daarbij verrassen.

Ik denk dat heel veel bedrijven opnieuw zijn gaan nadenken over hun recht van bestaan doordat de consument zo mondig is geworden.

Ik denk dat het vak door de de conversie gedreven mindset professioneler geworden is. Ook is het makkelijker geworden om een soort bodem te leggen. Om te beslissen wat wel goed gaat en wat niet.

Iedereen is altijd op zoek is naar dat ene goede idee. Je kunt je onderscheiden door creativiteit. Door echt een goed idee, of door een hele slimme toepassing. Dat verandert door de jaren heen niet.

Dat moet inderdaad stoppen in het vak. Dat adverteerders betalen voor iets en dat ze eigenlijk geen idee hebben wat ze ervoor krijgen. Dat is het ecosysteem dat gewoon niet helemaal klopt.

Beste content Susanne (54:52)
Apple’s commercial over creativiteit
Elton John kerstcommercial