Neuromarketing. We hebben er allemaal van gehoord, maar wat is het nou echt? En wat niet. En hoe kunnen merken ervan profiteren? In deze aflevering van The Brief gaan we op zoek naar antwoorden met Walter Limpens. Hij is CEO en co-founder van Neurensics en grondlegger van neuromarketing in Nederland. Effe een andere aflevering van The Brief. Veel theorie, maar nog meer sprekende voorbeelden. 

Ons brein: Systeem 1 vs Systeem 2 

Om neuromarketing te begrijpen is het handig om te weten wie Daniel Kahneman is. Deze psycholoog en bestseller-auteur toonde aan dat ons brein beschikt over twee systemen. Systeem 2, ons rationale, nadenkende brein. En systeem 1, ons snelle, onderbewuste brein. En hoewel wij denken dat we rationale wezens zijn, is niks minder waar. Als wij voor een schap staan, kiest Systeem 1 welk product we kiezen.  

Het probleem? Traditioneel marketingonderzoek stelt mensen bewuste vragen. Daardoor gaat systeem 2 aan het werk, maar het zegt niks over systeem 1, terwijl dat een betere voorspeller is van gedrag. Gelukkig is er neuromarketing en kunnen we nu ook ons onderbewuste brein onderzoeken. 

Merken in het brein 

In dat brein spelen merken een grote rol. Maar hoe werkt een merk in ons brein? Walter vertelt alles over hoe merken associaties oproepen in onze hersens en hoe neuromarketing die associaties in kaart brengt. Maar dat niet alleen. Neurensics weet ook welke associaties de beste voorspellers zijn van gedrag. En welke gevoelens een merk moet oproepen om van niet-klanten, klanten te maken.   

Heel veel anekdotes en voorbeelden 

Klinkt als een hoop theorie en terug naar de schoolbanken? Gelukkig heeft Walter een ruime voorraad voorbeelden en anekdotes om uit te putten. Zo bespreken we de Monopoly campagne met boze kinderen, de kerstcommercial van Bol en –uiteraard- de Calvin Klein commercial met Jeremy Allen White. Ook bespreken we de toekomst van onderzoek met de opkomst van AI. 

Klaar om de volgende stap te zetten met merken en in communicatie? Duik dan in The Brief.  

 

   

🎧 Shownotes 🎧 

 

Beste content van Walter – de Calvin Klein commercial met Jeremy Allen White door de MRI-scanner:
https://www.neurensics.com/blog/calvin-klein-jeremy-allen-white-hoe-goed-werkt-de-onderbroekenlol-van-calvin-klein

De Monopoly campagne met boze kinderen:
https://www.neurensics.com/blog/boze-gezichten-waarom-negatieve-emoties-wel-werken-bij-monopoly

De kerstcommercial van Bol:
https://www.youtube.com/watch?v=43n7tAYNYXQ

Daniel Kahneman over systeem 1 en systeem 2:
https://www.youtube.com/watch?v=U3zzYMN1_uY
 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier: 
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/