Bij Rik Vandewall werd het marketingzaadje al vroeg geplant. Als fan van Nike begreep hij al op jonge leeftijd hoe krachtig een merkverhaal kan zijn. Deze vroege ervaring smeedde een stukje identiteit dat doorschijnt in zijn huidige rol als Directeur Global Marketing bij McDonald’s. Nadat hij verantwoordelijk was voor een succesvolle digitalisering van McDonald’s in Nederland, omarmt hij nu de volgende uitdaging. Hoe vind je wereldwijd de perfecte balans tussen merk en performance? En tussen wereldwijde impact en lokale fijngevoeligheid? 

Gouden kansen voor de gele bogen 

Er is maar één manier om de fastfoodbelofte waar te maken: snelheid, betaalbaarheid en gemak. Niet zo gek dus dat de opkomst van digitaal kansen bood voor een merk gebouwd op deze fundamenten. Rik Vandewall loodst ons door de digitale transformatie van McDonald’s. Hij kwam binnen op een moment dat de basis was gelegd, maar verdere digitalisering zette het aanbiedingen- en coupon-ecosysteem pas echt op zijn kop. We krijgen een kijkje achter de schermen van McDelivery, de app en de rol van bestelzuilen.  

Mcdonalizing the way we do marketing

De Gouden Bogen en de Big Mac zijn overal ter wereld een feest van herkenning, maar toch is het menu per land anders. En dat gold ook voor de marketing. Het ‘McDonalizen’ van haar marketingstrategieën heeft McDonald’s naar een nieuw niveau getild. Rik legt uit hoe het verankeren van processen heeft bijgedragen aan het creëren van een uniforme marketingaanpak die toch lokaal relevant kan zijn. Door verschillende marketingmethoden en -tools te integreren tot een wereldwijde toolbox, draagt de ‘One McDonald’s Way of Marketing’ bij aan het succesvol samenvoegen van wereldwijde kracht met regionale smaak.  

Een iconisch merk weer iconisch maken 

Ondanks alle digitale successen en uniformiteit in aanpak, was McDonald’s even vergeten hoe iconisch het merk zelf was. En helaas was dat –zeker in de VS- te merken in de business. Met Feel-Good marketing werd een compleet nieuwe, wereldwijde merkstrategie geïntroduceerd. Het merk kreeg weer liefde. En mede dankzij een verschuiving van ‘customer insights’ naar ‘fan truths’ werd het merk weer onderdeel van pop cultur. Want als je een love brand bent, dan moet je daar ook gebruik van maken. Rik vertelt alles over deze wereldwijde shift, de principes achter de programma’s, de rol van Travis Scoot én het belang van een goede relatie met je bureaus. 

Ontdek alle de geheimen van een wereldmerk met een iconische aanpak: 

https://open.spotify.com/episode/425XVERMLlEuwjPznYqNgz?si=e5d2b617020d460e

🎧 Shownotes 🎧 

 

Chipotle email campaign ‘Food Twins’:
https://www.contagious.com/news-and-views/chipotle-introduces-customers-to-their-food-twins-email-campaign  

 

De McDonald’s App:
https://www.mcdonalds.com/nl/nl-nl/services/app.html  

 

Over de digitalisering van het merk en de business:
https://www.adformatie.nl/merkstrategie/rik-vandewall-over-de-digitale-strategie-van-mcdonalds-nl  

 

Over de Zilveren Effie voor ‘good times in your pocket’:
https://www.adformatie.nl/effectiviteit/zo-behaalde-mcdonalds-30-miljoen-euro-incrementele-omzet  

 

Over Feel-Good marketing
https://www.contagious.com/iq/article/return-of-the-mac-free-preview?previewId=z402xfo  

 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier: 
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/