‘Sterkte’ is niet de aanmoediging die je wil horen op je eerste werkdag. Toen Wildlands Emmen eind 2018 worstelde met teruglopende bezoekersaantallen, werd Erik van Engelen als Algemeen Directeur ingevlogen om de boel te redden van faillissement. Hij stond voor de immense taak om de grootste economische trekpleister van de regio uit een diepe financiële afgrond te tillen. Erik onthult zijn plan van aanpak, vertelt over het belang van je eigen menukaart en waarschuwt voor polarisatie in reclameland.    

Vertrouwen terugwinnen 

Kapot geschreven door de media werd de uitdaging alsmaar groter. En na een voortvarende start, werd het project ook nog lamgelegd door de corona-uitbraak. Ondanks deze jungle aan tegenslagen, wist Erik de dierentuin weer winstgevend te maken en het vertrouwen van het publiek terug te winnen. De kern van zijn aanpak? Met heldere keuzes en snelle besluitvorming Wildlands Emmen weer ‘gewoon’ als dierentuin te positioneren.  

Daarmee liet Erik zien goed te kunnen luisteren naar de markt. Überhaupt de gouden regel voordat je als marketeer beslissingen neemt. In de aflevering vertelt Erik hoe hij de ommekeer in Emmen stap voor stap realiseerde. En hoe zijn marketingexpertise hem hielp als algemeen directeur. 

Stap uit die bubbel 

Het Randstedelijke verruilen voor de provincie werkte ontnuchterend voor Erik. Hij leerde dat we als marketeer of creatief te veel naar de wereld kijken vanuit onze bubbel. Een bubbel waarin we elkaar de les lezen en vertellen wat we wel en niet moeten doen. Polarisatie ligt op de loer, terwijl we juist mèt elkaar een weg moeten banen door de ingewikkelde tijdsgeest die ook de reclamewereld in zijn greep heeft. Er ontspon zich een mega interessant gesprek over de verantwoordelijkheid van bureaus, de juiste weg voorwaarts en zorgen dat we mensen niet verliezen.  

Erik over de ondergang van VanMoof  

Op weg naar een betere wereld is ‘U vraagt, wij draaien’ te makkelijk. Zeker als daardoor een groei ontstaat die je aan de achterkant niet bij kan benen. In het geval van VanMoof was dat zelfs killing. Het is zonde dat zo’n geliefd merk de belofte niet waar kan maken. Wat we volgens Erik van het verhaal van VanMoof kunnen leren? Je hoort het in deze aflevering van The Brief. 

(Faillissement van VanMoof was nog niet zeker in de week van opname) 

 

 

🎧 Shownotes 🎧 

Gouden Loeki ‘de archeloog’ voor Dommelsch (2000)
https://www.youtube.com/watch?v=sCXcBUEnnNw  

Beste content: Gesprek tussen Corendon topman Steven van der Heijden en klimaatactivist Hannah Prins :  
https://www.nrc.nl/nieuws/2023/07/07/klimaatactivist-hannah-prins-tegen-corendon-topman-steven-van-der-heijden-mensen-op-machtige-posities-zeggen-jullie-generatie-gaat-het-oplossen-nee-jullie-zitten-op-machtige-posities-a4169183  

Erik van Engelen zijn column in de Adformatie: “Niet uitsluiting, maar verbinding maakt de meeste maatschappelijke impact”
https://www.adformatie.nl/gedragsverandering/niet-uitsluiting-maar-verbinding-maakt-meeste-impact

Erik van Engelen wordt markteer of the year in 2015:
https://www.adformatie.nl/carriere/enecos-erik-van-engelen-de-marketeer-year-2015  

 Erik van Engelen neemt afscheid van Wildlands Emmen:
https://dvhn.nl/drenthe/De-man-die-Emmen-haar-dierenpark-teruggaf-28430398.html

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier: 
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/