De coronapandemie is voor veel jongeren een uitzichtloze hell of a ride. Ze kampen met eenzaamheid, depressieve gevoelens en stress. Ze missen de sociale interactie. Dat ene feestje. Maar ook staan veel carrières door de corona-crisis on hold. Het is duidelijk dat de crisis veel negatieve effecten heeft. Toch zijn jongeren ook bewust van de positieve noot van de crisis. Zo blijkt uit een speciale corona-editie van ons jongerenonderzoek 

 

Schonere luchten, minder CO2-uitstoot 

De pandemie zorgt niet alleen voor kommer en kwel. De schonere luchten en lagere CO2-uitstoot laten de invloed van Covid-19 op klimaat en leefomgeving zien. Jongeren gaven in ons onderzoek aan bewuster te zijn geworden van klimaatverandering. Ook vindt bijna de helft dat er prioriteit moet worden gegeven aan het tegengaan hiervan. Opmerkelijk is dat een klein deel zelfs wil verhuizen naar een rustigere, ruimtelijkere omgeving. Al kan dat ook het gevolg zijn van het vele thuiswerken. Van de behoefte aan een tuin. Of de drang om even los kunnen gaan met harde muziek, zonder zeurende buren.  

 Thuiswerk vs. Kantoor 

Tijdens de crisis is thuiswerken populairder geworden. Meer dan de helft van de jongeren ziet thuiswerken nu als een efficiënte, fijne manier van werken. Een flinke groei van Team Thuiswerk dusEen groot deel van de jongeren bevindt zich echter nog steeds in Kamp Kantoor. Ze missen thuis de lol in het werk en vinden het maar onhandigSociale interactie blijkt voor een groot deel noodzakelijk om voldoening uit werk te halen. Deze resultaten laten zien dat onze visie op werken door de crisis is veranderd. Wellicht het begin van een toekomst waarin de sociale interactie op kantoor, gecombineerd wordt met af en toe rustig en geconcentreerd thuiswerken. 

 Als laatste opvallende resultaat uit ons onderzoek blijkt een groot deel van de jongeren zich meer ontspannen te voelen. Ja, de zorgen over de gezondheid van naasten blijvenNet als de financiële zorgen. Maar overall voelen jongeren minder verplichtingen en druk, wat zorgt voor meer ontspanning. 

 Naast alle ellende toch een fijn idee dat we ook van de crisis kunnen leren. Dat het ook tot nieuwe, positieve inzichten heeft geleid. Benieuwd naar het hele onderzoek? Download hier