Komt die festival-zomer er dan eindelijk aan? De eerste test-festivals zijn achter de rug. Geen mondkapjes of anderhalve meter afstand, maar ‘gewoon’ met je vrienden genieten van optredens en muziek. Zonder corona-zorgen. Natuurlijk, dit is alleen mogelijk als iedereen zich vooraf laat testen. Maar als we kijken naar de resultaten van ons corona-jongerenonderzoek, is dit voor veel jongeren een uitkomst. 

 

 

Grote behoefte aan festivals

 

Het is geen verrassing dat het gemis van festivals groot is onder jongeren. Zo groot, dat ze hun privacy ervoor op de tweede plek zouden zetten. Uit ons onderzoek blijkt dat jongeren bereid zijn hun gegevens en locatie te delen, als daar een festivalbezoek tegenover staat. Vooraf testen of temperatuur meten, blijkt meer dan de helft van de ondervraagden geen probleem te vinden. Een klein deel gaf aan zelfs het risico te durven en willen nemen om corona op te lopen tijdens een festival.  

 

Streamen blijft enorm populair

 

Door het wegvallen van sociale activiteiten gingen jongeren hun vrije tijd anders besteden. Streamen werd het nieuwe festivallen. Niet écht natuurlijk. Maar streamingsdiensten zijn enorm in populariteit gestegen. Met Netflix, natuurlijk, als all time favorite. Meer dan 90% van de jongeren gaf aan tijdens de crisis Netflix te gebruiken. Opvallend is de opkomst van Disney +. De proefabonnementen die bij ons vorige onderzoek een rol konden spelen, zijn inmiddels verlopen. Toch doet Disney + het goed; ongeveer 30% van de jongeren geeft aan de streamingsdienst te gebruiken.

  

Passiever social-mediagebruik

 

Jongeren zochten elkaar meer dan ooit online op. Social Media blijft nog steeds kingEn hoewel alle kanalen in populariteit stegen, konden we niet om TikTok heen. Meer dan de helft van de Gen Z vrouwen blijkt de app te gebruiken. Wel opmerkelijk was dat het socialmedia-gebruik passiever is geworden. Minder posten, meer kijken dus. Al met al niet zo gek: waar moeten jongeren over posten als al hun sociale activiteiten wegvallen? 

  

 Geïnteresseerd in het hele onderzoek? Download de corona-editie hier.