Elke twee weken schrijft een team member van Wayne Parker Kent over een opmerkelijke campagne of een trend in zijn/haar veld. Deze week komt de blog van Paul, onze Senior Video Editor. 

The Volume

Nu de eerste afleveringen van The Mandalorian online staan op Disney+ is het tijd om de geheimen van ‘The Volume’ bloot te leggen. ‘The Volume’ is een joekel van een LED-scherm waar 3D beelden op getoond worden. Eigenlijk een green screen, maar dan next level. Betekent dit dat het bekende groene laken nu écht een museumstuk wordt?

Hollywood en reclameland zijn dol op green screens 

|”Het maakt onmogelijke shots mogelijk of dure shots een stuk goedkoper.”

Eerst even een stap terug. Een green screen is een grote groene wand die je achter acteurs plaatst. De acteurs doen op de voorgrond hun ding, bijvoorbeeld op de Titanic staan en gillen dat ze de ‘king of the world zijn’ . Vervolgens kan je de groene delen uit het beeld verwijderen en zelf de open zee en de rest van de Titanic in het beeld plaatsen. Ideaal, want het maakt onmogelijke shots mogelijk (hallo Titanic), of dure shots een stuk goedkoper (morgen Times Square?).


Ook in reclameland gebruiken we green screens, bijvoorbeeld op objecten. Best handig als het ontwerp van een app nog niet af is, maar de opnames voor een video wel al beginnen. Dan kun je mooi gebruikmaken van een groen scherm om je telefoon. Wij deden dat bij opnames voor een Samsung & You video, waar de Google Pay app tijdens de opnames nog niet goed werkte. Achteraf hebben we toen alle animaties in de telefoon gezet, over het groene vlak heen.

Pump op The Volume

Maar het groene scherm heeft ook z’n minpunten. Slechte belichting en acteurs met groene kleding kunnen je shot flink in de war schoppen. Heel vervelend. Behalve als je Ryan Reynolds bent.

Daarom heeft het bedrijf Industrial Light and Magic (ILM) iets nieuws uitgevonden: The Volume. Industrial Light and Magic is het bedrijf achter de visual effects van bijvoorbeeld The Avengers, Star Wars, Jurassic World en The Mandalorian. Dat laatste project is waar The Volume bekend mee is geworden.

StageCraftLED-Mandalorian

| “Je hoeft niet meer met je hele crew af te vliegen naar de Sahara of iedereen boven op een flatgebouw in New York neer te zetten.”

Toen regisseur Jon Favreau met ILM werkte aan de film The Lion King zochten ze naar oplossingen om betere shots te maken in 3D computer gegenereerde omgevingen. Dat is gelukt met leeuwen in The Lion King, maar wat nou als je dat met acteurs van vlees en bloed probeert? Ze namen de proef op de som met The Mandalorian. Samen met Epic Games (ontwikkelaar van o.a. Fortnite) en hun Unreal Engine ontwikkelden ze een super hi-res scherm wat 3D gegenereerde beelden (CGI) op toont. Je hoeft niet meer met je hele crew af te vliegen naar de Sahara of iedereen boven op een flatgebouw in New York neer te zetten. Je hebt alleen maar een ruime studio nodig en de ontwikkelde techniek van ILM.

Nog een voordeel ten opzichte van een green screen. Bij The Volume worden al je camerabewegingen meegenomen in de projectie. Als je dus naar links beweegt met je camera, dan beweegt de projectie met je mee. Scheelt een hoop gefix in post. Als kers op de taart is het door Epic Games en hun Unreal Engine ook nog mogelijk om on the spot de setting te veranderen. Liever een zonsopgang? Geen probleem! Met één druk op de knop verander je de setting. Scheelt weer vroeg opstaan voor je crew! Mooie voorbeelden van hoe de game- en filmwereld elkaar kunnen versterken.

Van Hollywood naar Hillywood?

Gaan we deze technieken ook in Nederland zien? Ik hoop het wel. Bij de videoclip van onze inzending voor het Songfestival is al gebruik gemaakt van dezelfde soort techniek en het Nederlandse Mediamonks heeft een studio geopend. Wel in India. De ontwikkelingen gaan snel en worden dus ook al ingezet op de Nederlandse markt.  Een mooie speeltuin voor videopartijen met een gestroomlijndere post-productie pijplijn als resultaat. Ik ga er graag mee aan de slag!

The Volume en virtuele producties gaan de green screen niet volledig vervangen. De techniek geeft je veel creatieve vrijheid, zonder veel risico’s te nemen. Maar ik denk regisseurs als Christopher Nolan of acteurs als Tom Cruise de voorkeur geven aan echte sets en stunts. Blijft ook vetter om naar te kijken. Maar we hebben er als industrie wel een hele fijne optie bij.

Meer lezen?

Volg meer trends over content marketing en creatie via onze website en nieuwsbrief. Lees meer van onze team members in Trends & Thoughts of meld je aan voor de twee-wekelijkse nieuwsbrief hieronder.