EPISODE 026 – 00:54:59

Gert Ysebaert

In deze aflevering interviewen we Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis. Mediahuis is onder andere eigenaar van grote Belgische kranten als De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen. Daarnaast ook bekend in de Nederlandse markt als eigenaar van NRC Media, door een meerderheidsbelang in TMG en een investering in Wayne Parker Kent. 

NIEUWS (3:25)

This crazy ad replaced every black dot in an entire magazine

Link naar artikel

Consument wantrouwt merken online

Link naar artikel 

Wayne Parker Kent lanceert Belgische tak te Antwerpen

Link naar website

Nog een ander nieuwtje. Bij Wayne Parker Kent zijn we op namelijk op zoek naar nieuw talent! Bekijk de vacatures.  

INTERVIEW (14:25)

Een aantal quotes:

– ‘Het liefst ben ik bezig met de inhoud. Wat moeten we maken, hoe gaan we het brengen en hoe gaan we om met de technologische veranderingen.

– ‘Het lezen van kranten is nog steeds een belangrijk onderdeel in het begin van mijn dag. Ik vind het fijn om ‘s ochtends te starten met de krant. Ik krijg een aantal kranten op papier en een aantal kranten lees ik digitaal.’

– ‘Binnen Mediahuis willen wij graag heel transparant zijn. Er heerst een open cultuur en alles is bespreekbaar. Wij zeggen zelf graag no-nonsense.

– ‘We zijn in vier jaar tijd verdrievoudigd zowel in omzet als in mensen. We zijn inmiddels groter in Nederland dan in België.

– ‘We geloven heel sterk in een netwerkomgeving. Waarbij je zoveel mogelijk autonomie en verantwoordelijkheid geeft aan zoveel mogelijk mensen. Belangrijk daarbij is het aanmoedigen van mensen om actief samen te werken in de groep.’

– ‘In België hebben we deze netwerkomgeving goed uitgevoerd.  De opdracht is nu om dit ook in Nederland voor elkaar te krijgen. Uiteraard enkel op de vlakken waar dit relevant is. Het gaat niet over iedereen op dezelfde manier en iedereen op dezelfde systemen omdat het zo moet. Nee, daar waar het relevant is, we elkaar vooruit kunnen helpen, we kosten kunnen besparen of we efficiënter kunnen zijn. Dat is het doel.

– ‘Mediahuis is het middel om de media en nieuws merken groot en relevant te houden.

– ‘Het maken van een advertentievrije omgeving, daar geloof ik niet in. Ik maak graag de vergelijking met de papieren krant. Lezers zijn hier al gewend dat er in een betaalde omgeving advertenties te zien zijn. Dit betekent niet dat je geen rekening met deze lezers moet houden. Ik denk wel dat je rekening moet houden met het feit dat als mensen betalen voor je content advertenties niet storend mogen zijn. Het liefst zou je relevante advertenties laten zien.

– ‘Uit onderzoek weten we dat mensen niet per se zitten te wachten op personalisatie. (…) Mensen denken dat als alles naar hen gebracht wordt op een gepersonaliseerde manier de kans groot is dat ze dingen kunnen missen. De manier waarop je nieuws brengt is dus ontzettend belangrijk. Aan ons de taak om hier voorzichtig mee om te gaan.

– ‘Wij moeten beter worden in het gebruik van data. Als wij daar de beweging in kunnen maken die we van plan zijn en we daarbij samenwerken met uitgevers dan zijn wij het derde blok naast Facebook en Google.

– ‘Ik geloof heel erg in de netwerkeconomie. Het ene moment ben je sterk met elkaar aan het concurreren en het andere moment zit je met elkaar om de tafel om samen te werken.

– ‘Het beste besluit wat ik in samenwerking met andere genomen heb is om Mediahuis te vormen. Als ik nu terugkijk van waar we gekomen zijn en waar we nu staan ben ik daar heel blij om.

Meer weten? Beluister de podcast. 

SLOW WIN (51:34) 

De slow win deelt Frank deze week uit aan de nieuwsbrief The Full Monty van Scott Monty. Scott was zes jaar lang global head of social media bij Ford is nu Partner bij Brain & Trust Partners. De nieuwsbrief bestaat niet uit eigen content. Het is een man met ontzettend goede bronnen die een hele goed gecureerde nieuwsbrief maakt. Contentcuratie is ook een strategie.

EXTRA

Frank tipt een artikel op Forbes genaamd: How To Hack An Election: $50, 60 Minutes, And Fake Ads On Facebook

Frank tipt de uitzending van 60 minutes waarin Brad Parscale (Trump zijn Digital Director) wordt geïnterviewd. 

Frank tipt het boek: The Power of Habit

Gert tipt de podcast: Media Unplugged

Gert zijn beste content is het boek van landgenoot Peter Hinssen: The Day After Tomorrow

Nieuwsgierig geworden naar de hele aflevering? Beluister hier de podcast