EPISODE 013 – 0:56:09

Ruben Houkes – 17 mei 2017

In deze aflevering spreken we Ruben Houkes. Ruben is voormalig wereldkampioen judo, haalde op de Spelen in Peking een bronzen plak én is één van de oprichters van 2Basics. Dit in Haarlem gevestigde bureau is gespecialiseerd in breedtesportmarketing. Met klanten als AA Drink, Greenco en NOC*NSF behoort 2Basics tot één van de leidende partijen in deze niche. We spreken Ruben over sportmarketing, eSports en gaming. 

DE BESTE CONTENT VAN FRANK (0:50)

Boek: Creativity Inc. door Ed Catmull

Artikel: Mediahuis investeert in online uitgeverij Wayne Parker Kent

NIEUWS (3:11)

Major Brands Get Hip To Haptics

Link naar artikel 

Facebook wants to launch its big attack on TV next month

Link naar artikel 

Media Companies Line Up to Make Shows for Snap TV

Link naar artikel 

YouTube is tapping Kevin Hart, Ellen DeGeneres and other big-names to make original shows

Link naar artikel 

Adidas Follows Nike Out Of Golf As The “Tiger Woods” Effect Takes Hold

Link naar artikel 

Nog een ander nieuwtje. Bij Wayne Parker Kent zijn we altijd op zoek naar nieuw talent. Bekijk hier de vacatures.  

INTERVIEW (15:10)

Een aantal quotes:

15:40 – “Die platte pure branding kant is niet iets waar we als bureau in geloven.”

16:37 – “De breedte van sport moet je willen benutten. Daar (in de breedtesport red.) zitten zulke interessante kanalen in, je kan mensen op zo’n manier raken. Dat is voor je merk heel interessant.”

17:00 – “Ik weet niet of sport altijd de heilige graal is voor ieder merk dat bij ons aanklopt. Ik vind dat ik heel eerlijk moet zijn, net zoals ik in de sport eerlijk was. Dat betekent dat we niet altijd sport hoeven te adviseren.”

17:42 – “Een aantal jaar geleden werden we op eSports geattendeerd door de voorzitter van het SportAccord. Hij zei: ‘Er komt een wereld aan die je als serieuze marketeer niet kan ontkennen. Dat is de wereld van de eSports. Wij gaan dat als bond erkennen.’ En er zit in eSports natuurlijk alles wat andere sporten ook hebben. Scheidsrechters, regels, wedstrijden.”

21:10 – Artikel: Marketeers zijn juichend over de sponsordeal van Qurrent met Feyenoord. Je vraagt je af waarom

24:10 – “In een sponsordeal ben je er met het betalen van je fee als merk er echt niet mee. Het niet benutten van alles binnen zo’n contract maakt het zonde. Je ziet dat veel merken aan het begin de fee betalen en de activatie oppakken. Maar als de budgetten onder druk komen te staan, is het eerste wat er uit gaat de activatie. Dan blijf je over met een torenhoge fee.”

32:00 – Op dit punt van het interview schuift Kevin Loos aan. Kevin is milennial marketeer bij 2Basics en gespecialiseerd in eSports en gaming.

33:21 – Kevin Loos: “Gaming heeft de ‘e’ al in zich. Gaming en eSports zijn twee aparte dingen en kan je dus niet door elkaar halen met een term als eGaming.”

34:00 – Kevin Loos: “eSports is competetief gamen of het kijken naar competetief gamen. Gaming is iets wat je thuis doet.”

34:40 – Filmpje: SKT vs SSG – Finals Full Series S6 LoL eSports World Championship 2016! SKT T1 vs Samsung

35:30 – Kevin Loos: “Publishers organiseren vaak zelf de wedstrijden. En die hebben eigenlijk helemaal geen sponsorinkomsten nodig. Die games worden gespeeld door miljoenen mensen en die steken allemaal geld in die game.”

36:50 – Ruben Houkes – “eSports is echt de pr-machine voor die spellen. Wat interessant is, is hoe die wereld gegroeid is. In het begin waren er veel gamers, die werden ouder en zij gingen dus kijken. Er zitten nu 43 miljoen mensen naar zo’n grote finale te kijken.”

42:15 – Ruben Houkes: “Er zijn drie redenen voor merken om nu iets met eSports te doen. Als je een verloren jonge doelgroep opnieuw wil bereiken, als je wil verjongen en als je het in wil zetten als recruitment tool.”

42:30 – Ruben Houkes: “Iets willen doen met eSports is hetzelfde als ‘iets’ willen doen met sport.”

46:15 – Filmpje: Stop Twerking For Expensive Gaming Gear ? HyperX Cloud Stinger Headset Ad

DE BESTE CONTENT (49:40)

Video: Mitch laat even zien dat hij een eindbaas is

Video: Mazda3 and Mogees: Make Beautiful Music

SLOW WIN (40:15) 

Video:  Three little birds in Lyon (Ajax)

Nieuwsgierig geworden naar de hele aflevering? Beluister hier de podcast