Als je bij de Nationale Postcode Loterij werkt, moet je behoorlijk lening zijn. Althans, wel bij de marketingafdeling van Marie-Claire Lintz. Elke dag daar is een balansoefening in het verkondigen van de juiste boodschap. Vertellen we dat je dikke, vette prijzen kunt winnen? Of laten we zien wat de Goede Doelen allemaal doen? We doken met Marie-Claire in de wereld achter de glimmende enveloppen, TV-programma’s en bekende koppen. 

Een Loterij met een missie 

In de schaduw van de glinsterende prijzen en de bekende reclamespots, schuilt een mooi verhaal. Ooit, eind jaren ‘80 werd de Loterij opgericht om Goede Doelen te ondersteunen. Nu, ruim 30 jaar later, is daar niks aan veranderd. Het merendeel van de campagnes en communicatie is echter gericht op het verkopen van loten. Bekende Nederlanders, glinsterende TV-shows en gouden enveloppen hebben zeker effect. In 2022 werden zoveel loten verkocht dat er 338 miljoen uitgekeerd werd aan Goede Doelen. Maar hoe geef je de Goede Doelen het verdiende podium? 

Hoewel de Loterij ogenschijnlijk al jarenlang hetzelfde marketingspelletje speelt, is er achter de schermen een hoop veranderd. Marie-Claire vertelt over de digitalisering die ze teweeg heeft gebracht en hoe de Loterij telkens weer op zoek blijft naar nieuwe manieren om nieuwe doelgroepen te bereiken. Ondertussen balancerend tussen prijzen uitdelen en Goede Doelen helpen. 

Van Gaston en Miljoenenjacht tot Vice en Gwen van Poorten 

Los van de digitalisering zit de Postcode Loterij ook niet stil. Met Plus en Premium werden nieuwe producten geïntroduceerd en partnerships met Vice, Tonny Media en Gwen van Poorten moesten de Loterij bekender maken bij jongere doelgroepen. Een podcast met Nick Schilder had hetzelfde doel voor ogen, maar werd ook gebruikt om het verhaal van de Goede DOelen te vertellen.  

De Loterij is dus zeker bereid te innoveren, maar als het oude recept zo lang heeft gewerkt en zoveel voor je betekent, dan is het ook moeilijk om los te laten. Net als bij de boodschap, gaat het bij de middelen en kanalen dus ook om de juiste balans. De perfecte mix. Het oude niet verliezen, maar ondertussen wel klaar zijn voor de toekomst. Voor nieuwe generaties en een nieuwe tijdsgeest. Maar centraal in dit alles staat het verhaal van de Postcode Loterij zelf: een organisatie die niet alleen gaat over winnen, maar ook over het maken van een impact.  

🎧 Shownotes 🎧 

Beste content: The Deepest Breath op Netflix:
https://www.netflix.com/tudum/articles/the-deepest-breath-freediving-documentary 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier: 
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/