Koffie, het zwarte goud. Je drinkt het in de ochtend om die zware werkdag te overleven of om even bij te kletsen met collega’s. Toch is er veel slechte koffie in de wereld. En dan gaat het niet alleen over de smaak. Lies Uljee (CMO bij Wakuli) vertelt over de strijd in de koffie-industrie en hoe ze rebelleren tegen dark roasters als Nestlé. Ze studeerde af in rechten, maar advocaat is ze nooit geworden. Samen met Wakuli heeft ze één doel voor ogen: de wereld redden van slechte koffie.  

No more bad coffee 

In 2019 werd Wakuli opgericht door de twee vrienden Yorick Bruins en Lukas Grosfeld. Tijdens een werktrip in Tanzania merkte Jorik dat er heel goede kwaliteit koffie aan bodemprijzen werd verkocht. Hij zag maar één oplossing en dat was zelf het verschil maken. De naam komt van het woord Mkulima’, wat boer in het Swahili betekent. Ze willen boeren koppelen met grote ondernemers en streven naar een eerlijk loon. 

Dark roast 

Wakuli heeft vier pijlers. Directe relaties, een goede prijs, investeren in de planeet en uitsluitend topkwaliteit. Slechte koffie komt door verschillende defecten, zoals insectenbeten of een verschillende rijptijd. Toch is er veel vraag naar in de markt. Grote bedrijven roasten de koffiebonen door een donkere branding. Hierdoor proef je de defecten niet en hoeven ze niet te betalen voor kwaliteit. 

Rebelleren met grote concurrenten & rituelen doorbreken 

De gemiddelde koffieliefhebber heeft vaak al een favoriet merk dat met promo’s in het schap ligt. Dat is geen makkelijk ritueel om te doorbreken als start-up. Wakuli opende al verschillende koffiebars waar je kan genieten van échte kwaliteit koffie met een goed verhaal. Om echt het verschil te maken, zijn ze nog te klein. Daarom hoopt Wakuli dat grote merken zoals Nestlé & D.E. mee op de boot springen en de strijd aangaan tegen slechte koffie. 

🎧 Shownotes 🎧

Beste content: Follow the money- Patagonia :  
https://www.ftm.nl/tag/patagonia

Elvive Full Fiber
https://www.loreal-paris.nl/elvive/full-fiber/dikte-creerende-shampoo

Wakuli 4 pijlers  
https://www.wakuli.com/nl/pages/missie 

Wakuli open brief Nestlé: 
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6985533998244495360?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

   

Beluister meer van The Brief 
Bekijk alle Shownotes van The Brief hier: 
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/ 

Beluister de vorige aflevering: 
https://open.spotify.com/episode/3X0iV2apH0ETdgvwk2LzNh?si=aKUqE1x_QbaZWqrN-CScrQ