Voor velen een love-brand, voor anderen een domper in hun dieet. Bibianne Roetert (Marketing Manager bij Tony’s Chocolonely) vertelt over de ijzersterke missie, misverstanden over greenwashing en Tony’s Open Chain. In haar carrière heeft ze bewezen heel goed te zijn in merken duurzamer maken. Bibianne en Tony’s zijn dan ook een match made in chocolate heaven. 

Hallo, ik ben een chocoladecrimineel 

17 jaar geleden presenteerde Teun van de Keuken Keuringsdienst van Waarde. Daar kwam hij erachter dat de cacaoindustrie vol illegale praktijken zit. Hij gaf zich aan bij de politie: “Ik ben een chocoladecrimineel. Ik weet dat er misstanden schuilgaan achter chocolade, maar toch heb ik een reep gekocht. Wil je me oppakken?” Zijn zaak werd al snel geseponeerd. Teun zag maar één oplossing. Zelf chocolade maken en onderdeel worden van de oplossing. 

De missie als een feestje 

De missie van Tony’s is duidelijk. De cacaoindustrie 100% slaafvrij maken en kinderarbeid stoppen. Alles is daarop ingericht. Van de ongelijke stukken chocolade tot 80% meer loon voor boeren. Voor Bibianne betekent dit kleine marketingbudgetten, maar wel veel aandacht voor opvallende producten en PR. En creativiteit om zoveel mogelijk anderen te inspireren. Via Tony’s Open Chain kunnen andere merken onderdeel worden van de oplossing. Zo wordt een belangrijke missie een gedeeld feestje. Belangrijk, want zo krijg je veel meer mensen in beweging.

Is Tony’s wel slaafvrij? 

De wereld ziet er anders uit dan in 2005. Twee jaar geleden werd Tony’s van de slaafvrije lijst geschrapt. Groot nieuws, in een wereld die steeds meer op zoek lijkt naar goede merken die een uitglijder maken. Wat bleek? Het was niets meer dan een storm in een glas water. Chocoladeonzin. 

Hoe houdt Tony’s zijn verhaal relevant? Hoeveel impact is er al gemaakt? En wat kunnen we nog meer verwachten? We gaan door tot het laatste stukje met Bibianne Roetert in The Brief. 

 🎧 Shownotes 🎧

Beste content: Refugee LinkUp campagne
https://refugeetalenthub.com/verhalen/refugee-linkup-campagne-gelanceerd

Tony’s open chain
https://www.tonysopenchain.com/

Tony’s missie + routekaart
https://tonyschocolonely.com/nl/nl/onze-missie

Tony’s jaarfairslag 2021-2022
https://tonyschocolonely.com/nl/nl/jaarfairslagen/jaarfairslag-2020-2021

Tony’s Chocolonely van de slaafvrije lijst
https://tonyschocolonely.com/nl/nl/onze-missie/nieuws/waarom-we-niet-op-alle-lijsten-met-ethische-chocolademerken-staan

Sweet solutions campagne 
https://tonyschocolonely.com/nl/en/join-in/sweet-solution 

 

Beluister meer van The Brief 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier:
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/

Beluister de vorige aflevering:
https://open.spotify.com/episode/1ctbovLsHi78FawX3SvBgj?si=1z3n4jhrThmtDLdx_vuKpw