Uit alle hoeken en gaten van de wereld komen mensen naar het Rijksmuseum om de kunstwerken van Vermeer te bewonderen. Nanet Beumer (Head of Digital, Marketing & Campaigns bij het Rijksmuseum) vertelt hoe deze tentoonstelling en de campagne tot stand zijn gekomen. Over boeiende storytelling, wereldwijde aandacht in de pers en de juiste ritme vinden in je kanalen. 

Met Vermeer in de Champions League  

Het organiseren van een tentoonstelling betekent op het hoogste niveau presteren. Al een paar jaar geleden werd het team van Nanet ingezet om de grote campagne te organiseren. Over alle kanalen werd nagedacht. Wie willen we bereiken, wie wordt hier blij van, welk verhaal willen we vertellen en waar moet we starten? Trouwens, niet alleen de campagne werkt met storytelling, ook de tentoonstelling zelf wordt nagedacht over een narratief. Best een klus bij een kunstenaar waar we zo weinig over weten. 

De grootsten op aarde helpen graag  

Werken bij het Rijksmuseum komt met perks. Zo heeft het museum grote aantrekkingskracht op bekende celebs. Stephen Fry bijvoorbeeld. Deze Engelse komiek heeft zelfs meegewerkt aan de virtuele Vermeer omgeving. Heb je geen tickets kunnen bemachtigen, dan kan je hier alsnog de werken van Vermeer bewonderen met Closer to Johannes Vermeer. Met de stem van Stephen Fry.  

TikTok en Het Rijksmuseum x CHANEL 

Een andere uitdaging voor het museum is zorgen dat jongeren fan worden van klassieke kunst. Als dat je doel is, kun je niet om TikTok heen. En het Rijksmuseum lijkt precies te weten hoe je TikTok het beste inzet. Ook kregen we tijdens de podcast een primeur. Een samenwerking die je niet meteen verwacht. Het Rijksmuseum en CHANEL slaan de handen in elkaar. Wat daarvan het doel is, hoor je in dit unieke kijkje achter het canvas van het Rijksmuseum. 

 🎧 Shownotes 🎧

Beste content: “The moment” National Geographic
https://shortyawards.com/3rd-socialgood/national-geographic-the-moment

CHANEL campagne moederdag
https://www.youtube.com/watch?v=O09C4PW-vBQ&t=21s
https://www.chanel.com/us/makeup/mothers-day-gift-guide/

Digitale kunst downloaden
https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio

De brieflezende vrouw
https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/SK-C-251

Eigen storytelling platform website
https://www.rijksmuseum.nl/nl/stories

Online experience Stephen
https://www.rijksmuseum.nl/en/johannes-vermeer?ss=

V&A
https://www.vam.ac.uk/

Rijksmuseum Next
https://www.rijksmuseum.nl/nl/steun/vriendschappen/next

Beluister meer van The Brief 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier:
https://www.wayneparkerkent.com/category/podcast/

Beluister de vorige aflevering:
https://open.spotify.com/episode/3X0iV2apH0ETdgvwk2LzNh?si=aKUqE1x_QbaZWqrN-CScrQ