Allereerst wensen we je een gelukkig nieuwjaar! Een nieuw jaar brengt nieuwe voornemens, nieuwe conclusies en nieuwe inzichten die vaak voortborduren op data. En als je data zegt, dan zeg je Google. Marleen Smit werkt bij Google als Industry Director Retail. Niet zo gek dus dat we haar voor de eerste aflevering van dit jaar te gast hebben. Met haar bespreken we de oude en nieuwe trends van Google retail.  

Fast Moving Consumer Goods 

Google en Marleen, dat was niet wat ze de rest van haar leven voor ogen had. Ze werkte voor AS Watson, Colgate-Palmolive, Danone en Heineken. Van inkoper tot Global Head of eRetail. Allemaal voor FMCG-fabrikanten. Altijd al gefascineerd door grote internationale merken. En dus schoof ze toch een jaar geleden bij Google aan. Maar dan dus wel aan de retailkant, want daar ligt haar hart. 

Terugblikken en vooruitkijken 

Nu is ze de gesprekspartner voor retailondernemers die het maximale uit Google willen halen. Het afgelopen jaar stond in het teken van flexibiliteit. De oorlog met Oekraïne zorgde voor weinig consumentenvertrouwen en hoge inkoopprijzen. Toen alle winkels opengingen na de lockdowns verschoof het publiek weer langzaam naar de offlinewereld. Maar toch vertonen de consumenten ‘sticky behaviour’: de online aankopen blijven een gewoonte. 

Marleen neemt ons mee naar 2023 met vier verwachtte trends. Profitability, shopping experiences, social responsibility en trust. Maar wat houdt dit precies in en hoe kan je hier als merk op inspelen? Je hoort het in aflevering 105 met Marleen Smit.
 

 

🎧 Shownotes 🎧 

Beste content van Marleen: een commercial van Marktplaats over tweedehands speelgoed:
https://www.youtube.com/watch?v=PtN3fqFZLvc  

Google shopping:
https://shopping.google.nl/?pli=1  

Carrefour is goed bezig met het verminderen van het produceren van afval:
https://www.carrefour.be/nl/beter-eten/act-for-food/foodacter/missie-zero-waste.html  

 

Beluister meer van The Brief 

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier:
https://www.wayneparkerkent.com/nl/category/podcast/  

Beluister de vorige aflevering:
https://open.spotify.com/episode/3P5cwlnmhaQBoYOm2kbwEo?si=1056e2dea12e4010