In deze aflevering is Steven Tol (Oatly) te gast. Steven is één van de meest duurzame marketeers van Nederland. En niet alleen door zijn rol als Head of Marketing Benelux bij een merk dat bekendstaat om zijn missie en niet bang is om op te vallen. De belangrijkste ingrediënten van die missie? Duurzaamheid en creativiteit. Steven vertelt ons alles over het ontstaan van het haverdrankmerk en de spraakmakende campagnes van Oatly.

The dark side

Steven begon zijn carrière echter aan de dark side, bij Coca-Cola. Zelfs dit niet-per-se-duurzame merk probeerde hij te veranderen. In de wens om de plastic POS-materialen te vervangen, dook hij in de geschiedenis van Coca-Cola. Het antwoord vond hij in een houten kistje. De klassieke krat vormde de inspiratie voor POS-materiaal dat nu nog steeds wordt gebruikt.

Creativiteit is key

Na een leerzaam jaar bij Obrigado coconutwater, werd het in 2019 het tijd voor drankmerk nummer drie: Oatly. Bij Oatly staat duurzaamheid op 1 en creativiteit op 2. Iedere campagne valt op en is spraakmakend. Dat is nodig, want een shift in het voedselsysteem komt er niet zonder af en toe buiten de lijntjes te kleuren. En al die creativiteit moet ook geen lege huls blijken, nee, er moet een oprecht, inhoudelijk verhaal achter zitten. Als dat je visie is, dan zijn campagnes over schoolmelk en ontbijtactivisme en een petitie tegen Amendment 171 een logisch resultaat. Alles om plantaardige dranken te normaliseren.

Gaat alles Oatly dan voor de wind? Nee. Het gevaar van de hype ligt op de loer. Net als polarisatie in de samenleving, substituten en concurrenten. En fikse kritiek op investeringen vanuit de oude ‘foute’ wereld. Oatly krijgt veel obstakels op haar pad. Hoe ze daarmee omgaan?  Je hoort het allemaal in aflevering 102.

🎧 Shownotes 🎧

Beste content van Steven: een podcast van Freakonomics over het boek ‘The Wizard and the Prophet’:
https://freakonomics.com/podcast-tag/the-wizard-and-the-prophet/
https://www.bol.com/nl/nl/f/the-wizard-and-the-prophet/9200000077225913/

Documentaire Cowspiracy:
https://www.cowspiracy.com

Het boek ‘Let my people surfing’ van Yvon Chouinard (Patagonia):
https://www.bol.com/nl/nl/f/let-my-people-go-surfing/30267080/

Patagonia:
https://eu.patagonia.com/gb/en/home/

Omstreden samenwerking met Blackstone:
https://www.volkskrant.nl/economie/havermelkmaker-oatly-nu-zelf-aangepakt-na-samenwerking-met-ontbosser-blackstone~b9e54eb9/

Oatly’s ontbijtactivisme:
https://www.oatly.com/nl-nl/things-we-do/brainwashing/rethinkbreakfast/nl

Oatly’s Tea Report:
https://www.oatly.com/nl-nl/things-we-do/stories/teareport

De geslaagde petitie tegen AM171:
https://www.oatly.com/nl-nl/things-we-do/initiatives/stop-plant-based-censorship

22 redenen om plantaardige dranken in het schoolprogramma op te nemen:
https://www.oatly.com/schoolmilk

Beluister meer van The Brief

Bekijk alle Shownotes van The Brief hier:
https://www.wayneparkerkent.com/nl/category/podcast/

Beluister de vorige aflevering:
https://open.spotify.com/episode/4BXrrR7gwroTNbH4SO4mTv?si=5f96165953664209