The Brief on tour! Deze week komt The Brief uit de studio van De Correspondent. Matthijs en Gerben gingen daar in gesprek met medeoprichter Ernst-Jan Pfauth. Aan het tijdperk ‘Ernst-Jan’ bij De Correspondent komt bijna een einde. Hoe kijkt hij terug op dit succesvolle, journalistieke avontuur? Waar is hij trots op? Waar baalt hij van? En gaat hij nu weer ondernemen of alleen nog maar podcasts maken met Alexander Klöpping? Je hoort het in The Brief. 

Van intuïtie tot bewijs
Ernst-Jan had al op jonge leeftijd een enorme drang om te publiceren. Nog tijdens zijn studie begon hij zijn eigen blog, interviewde hij alles wat los en vast zat en vloog de wereld over voor The Next Web. Toen bij bij NRC begon als journalist, kwam zijn carrière in een stroomversnelling. Hij werd ‘chef internet’ (douze point voor de functietitel) en -nog belangrijker- ontmoette Rob Wijnberg. Tijdens talloze ritjes op de A4 fantaseerden zij over een vernieuwend journalistiek platform. De rest van het verhaal is bekend. Met Ernst-Jan kijken we terug op dit avontuur. Vol hoge pieken, onverwachte helden en helaas ook een enkele tegenvaller.

Een leven lang experimenteren
Maar Ernst-Jan houdt zich niet allen bezig met De Correspondent. Samen met Alexander Klöpping presenteert hij elke week de Podcast Over Media. Tegenwoordig POM. Een mooie speeltuin, maar is het ook waar Ernst-Jan zijn toekomst ziet? Of duikt hij binnenkort weer op als ondernemer? Want experimenteren en innoveren lijkt hem op het lijf geschreven. We bespreken zijn grootste drijfveer hierbij en blijken hem op het perfecte moment te treffen. Luister nu aflevering 87 van The Brief!

🎧  Shownotes 🎧 

Beste content Ernst-JanIn ‘4000 Weeks’ laat Oliver Burkeman zien hoe je een betekenisvol leven leeft waarin je de eindigheid omarmt:
https://www.bol.com/nl/nl/f/four-thousand-weeks/9200000119451443/ 

Beste content Gerben: Revolusi, een podcast van David van Reijbroek over de onafhankelijkheid en de geschiedenis van Indonesië: 
https://decorrespondent.nl/collectie/revolusi 

In boekvorm: https://www.bruna.nl/boeken/revolusi-9789403183404?gclid=Cj0KCQiAhf2MBhDNARIsAKXU5GRDMx0M2eo1VVD4D2A1YV9gQtSB8HzrWmVJiVOHi-usVXfSTQaBHBsaAjXREALw_wcB

Beste content Matthijs – regisseur Michel Gondry’s commercial voor Apple’s iPhone 13 laat zien hoe creatief je kan zijn door middel van simpele trucs:
https://appleinsider.com/articles/21/11/18/apples-latest-shot-on-iphone-13-pro-video-is-a-whimsical-short-from-michel-gondry

Spotify X Netflix:
https://www.adformatie.nl/digital-transformation-tech/spotify-en-netflix-bieden-exclusieve-content-op-spotify
https://open.spotify.com/user/netflixmusic
https://www.adformatie.nl/pr/spotify-vs-netflix-wat-kunnen-we-leren-van-de-kampioenen-va 

Site van de Correspondent: https://decorrespondent.nl/
De meeste mensen deugen: https://www.bol.com/nl/nl/f/de-meeste-mensen-deugen/9200000105939292/
Engelse versie correspondent: https://www.emerce.nl/nieuws/engelstalige-versie-the-correspondent-eind-deze-maand-start
Venster van Overton: https://nl.wikipedia.org/wiki/Overton-venster
Het bezoek van De Correspondent aan The Daily Show: https://decorrespondent.nl/8990/the-correspondent-bij-the-daily-show-zo-was-het-achter-de-schermen/253455070-f77aa9e3
POM, Ernst zijn ‘Podcast Over Media’: https://vriendvandeshow.nl/podcastovermedia
Web 3.0 https://en.wikipedia.org/wiki/Web3